Het moment dat het wattenstaafje in haar neus verdwijnt, is voor eeuwig vastgelegd

19-08-2020

Geen Inkom in het MECC dit jaar, maar drie artsen in spe en een psychologiestudent vieren er deze dinsdagmiddag hun eigen ‘feestje’ in witte beschermingspakken. Nou ja, een feestje is het zeer zeker niet, hoewel het er in de nieuwe teststraat van de GGD Zuid Limburg – het is er erg rustig – relaxed aan toe gaat. In de parkeergarage van het MECC aan de Paul-Henri Spaaklaan worden keel-neus swabs genomen voor Covid-19 onderzoek. Studenten testen studenten.

‘Komt u maar’, gebaart geneeskundestudent Leonard van de Luijtgaarden naar de verslaggever terwijl hij naar een mondkapje grijpt. Zijn drie collega-testmedewerkers zijn benieuwd en verschijnen vanachter de bouwkeet ook in de tijdelijke teststraat. "Het is de pers", klinkt het dan. De mondkapjes hoeven niet op. Het is de tweede dag dat de testlocatie in het MECC open is; de tweede in Zuid Limburg, naast die in Urmond.
Gisteren kwamen er ruim honderd studenten langs. Vandaag ongeveer de helft. Daarnaast is er ruimte - veel studenten zijn nog niet in de stad - voor anderen. Zoals voor een jongedame van een jaar of zestien die met haar moeder arriveert. Mam lacht vrolijk, dochter ook, hoewel ze een tikkeltje zenuwachtig is. De test doorstaat ze prima. Het moment dat het wattenstaafje in haar neus verdwijnt, is voor eeuwig vastgelegd door haar moeder die op afstand staat. Testmedewerker en geneeskundestudent Manon Joosten, die de swab afneemt, staat er onherkenbaar op dankzij haar uitrusting: bril, spatscherm, mondkapje, handschoenen, wit pak. Angstig zijn de vier studenten niet. “Nee hoor, ik werk al maanden met (mogelijk) besmette patiënten”, zegt Van de Luijtgaarden. In de teststraat in Urmond bijvoorbeeld, waar het viertal ook regelmatig aan het werk is met studiegenoten. Martha Jordaan, de vreemde eend in de bijt omdat ze psychologie studeert, had al ervaring met swabben. Dan is die opleiding geneeskunde geen strikte voorwaarde, legt ze uit.

Het was een wens van de GGD Zuid Limburg om, met het oog op het toenemend aantal besmettingen en de behoefte om meer te testen, ook meer testlocaties te openen, vertelt Christian Hoebe, hoofd infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid Limburg en hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. Met een universiteit met veel internationale studenten lag een teststraat in de buurt van een van de faculteitsgebouwen – in elk geval op loop- en fietsafstand – voor de hand. Veel internationale studenten zijn vandaag niet langs geweest, concludeert het viertal, maar de Engelstalige informatiebrief die hun teamleider nog even komt langsbrengen, is meer dan welkom. “Toch beter dan alleen Nederlands”, klinkt het.

Daar is de volgende bezoeker. De jongeman gaat zitten op de net door Van de Luijtgaarden gedesinfecteerde stoel. Maar hij staat niet in het systeem, staat op en loopt weer naar buiten. “Hij gaat even bellen met het callcenter”, klinkt het. Iedereen die zich wil laten testen, moet zich van tevoren aanmelden via de corona-informatielijn van de GGD Zuid Limburg. Daardoor weten de testmedewerkers precies wanneer ze iemand kunnen verwachten. En het is goed voor de doorloop. Vragen naar klachten en omstandigheden hoeven ze niet. “Dat doen de medewerkers aan de telefoon al”, zegt Floor Koonings. “Wij hoeven alleen de ID-kaart te controleren en de test af te nemen.” Dat laatste hebben de studenten meermaals op elkaar moeten oefenen. “Het is niet zo erg als het in de media wordt afgeschilderd”, zegt Koonings. “Soms komen mensen zenuwachtig en trillend binnen, bang voor wat er gaat gebeuren, maar dat is helemaal niet nodig.”

Iedereen met klachten die op corona kunnen wijzen, zoals hoesten en koorts, is welkom. Studenten uit een oranje of rood risicogebied krijgen daarbij het advies sowieso langs te gaan, ook als ze geen klachten hebben. “We testen dan presymptomatisch”, zegt prof. Christian Hoebe. “Twee dagen voordat je klachten krijgt, kunnen we zien of je toch het virus draagt. We zijn er graag snel bij. Hoe sneller het bron- en contactonderzoek kan worden opgestart, des te beter.”
Dat de Inkom een beetje in het water is gevallen, is “een vervelende consequentie van deze crisis”, erkent Hoebe, maar “het is niet anders. Je ziet dat de UM en de Werkgroep Inkom hun verantwoordelijkheid hebben genomen. We moeten voorkomen dat het erger wordt.”

Met hun teamleider –“hij is zo relaxed” – grappen de studenten over allerlei onderwerpen. De een leunt tegen het hekwerk, een ander zit op een ladekastje. Het witte pak blijft aan. Om de reportage nog meer diepgang te geven, vraagt Van de Luijtgaarden of de journalist een persoonlijke ervaring wil ondergaan. “Zal ik een swab doen? Dan weet je hoe het voelt.” Ondergetekende bedankt vriendelijk. We hebben niet alles over voor ons werk.

Corona informatielijn GGD Zuid Limburg: 088 – 880 5005/ meer informatie: GGD ZL

Het moment dat het wattenstaafje in haar neus verdwijnt, is voor eeuwig vastgelegd
teststraat