Een hybride Inkom

Portret eerstejaars

19-08-2020

‘Ga ik wel of niet naar Maastricht tijdens de Inkom?’ vroeg Derck Dolmans (20) zich een paar weken geleden af. Het is een combinatie geworden. “De eerste drie dagen blijf ik thuis, het grootste gedeelte is dan online, en de laatste twee dagen ga ik erheen. Dan ontmoet ik nog wat mensen van mijn groepje.”

Zij hebben op dit moment contact via een groepschat. “Dat gaat goed; er is leuk contact. Ik krijg ongeveer elk kwartier een update, haha.” De voertaal is Engels omdat er twee internationals bij  zitten.

Zo veel als hij hoort van zijn Inkom-groep, zo weinig hoort hij van de universiteit. “Ik heb veel zin om te beginnen, maar we weten nog niet welke boeken we nodig hebben bijvoorbeeld. Ik hoop dat daar snel duidelijkheid over komt.” Dolmans is nu nog bij zijn ouders in Kranenburg, net over de grens bij Nijmegen. “De levertijd in Duitsland is soms wel twee weken.”

Zijn kamer in Maastricht is zo goed als klaar. “Het is een heel oude kamer. Vorige week hebben we alles opgeknapt: de vloer, geschilderd. Het enige wat ik nog moet verhuizen zijn mijn kleding, fiets en computer.” Het was “niet gemakkelijk” om een kamer te vinden. “Je merkt goed dat er een kamertekort is in Maastricht. Ik heb op heel veel sites gekeken. Overal moet je je inschrijven en betalen, maar goed, je moet er wat voor over hebben.” Hij vond er niets. Uiteindelijk kwam hij bij een makelaar terecht die een aparte manier van hospiteren heeft. “Ik moest een anoniem stukje schrijven over mezelf: wie ik ben en hoe ik met mijn huisgenoten om wilde gaan. De makelaar legt dat voor aan de huisbaas en die kiest vervolgens iemand uit. Dat was ik!”

Een hybride Inkom
Derck