Corona-testlocatie verhuist naar Demertdwarsstraat

20-08-2020

MAASTRICHT. De GGD Zuid Limburg wil de tijdelijke corona-teststraat in een parkeergarage van het MECC verhuizen naar de Demertdwarsstraat in Heer, een voormalige voetbalaccommodatie. Streefdatum is de tweede week van september.

De GGD wil in Zuid-Limburg het aantal testlocaties uitbreiden, niet alleen vanwege het toenemende aantal corona-gevallen in Nederland, maar ook om de drempel voor inwoners te verlagen om zich te laten testen. Dat staat in een raadsinformatiebrief van wethouder Vivianne Heijnen die gisteren is gepubliceerd op de site van de gemeente Maastricht.

"Deze locatie hadden we de hele tijd al op het oog, maar het lukte niet om alles rond te krijgen voor het begin van de Inkom. Vandaar onze keuze om van start te gaan in de parkeergarage in het MECC", licht Christian Hoebe, hoofd infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid-Limburg en hoogleraar aan de Universiteit Maastricht, toe.
Nu beschikt Zuid-Limburg alleen over een 'permanente' teststraat in Urmond. Daar moet behalve Maastricht ook Parkstad bijkomen.
De testlocatie aan de Demertdwarsstraat zal er in elk geval een half jaar blijven. Misschien langer, maar dat is afhankelijk van de ontwikkeling van het virus, stelt de wethouder.
De huidige tijdelijke teststraat in de parkeergarage van het MECC is alleen toegankelijk voor fietsers en voetgangers. De nieuwe plek in Heer kan ook met de auto worden bereikt.

De GGD heeft inmiddels een omgevingsvergunning ingediend. Heijnen schrijft “positief” te zijn over het voorstel. Wel moet het bestemmingsplan worden gewijzigd: van ‘sportdoeleinden’ naar ‘maatschappelijk’.
Ook meldt Heijnen dat twee dagen na het verzoek van de GGD Zuid-Limburg al “in vertrouwelijkheid” is gesproken met leden van het buurtplatform Heer. Dit om zorgen en bezwaren zoveel mogelijk weg te nemen, bijvoorbeeld over het verkeer dat zal toenemen. Ook 'sociale veiligheid' wordt in de brief als discussiepunt genoemd. Buurtbewoners zijn huiverig voor grote groepen corona-besmette of -verdachte personen.