Nog niemand in 'isolatiekamers' Guesthouse

Quarantaine-vleugel in Guesthouse Annadal voor studenten uit oranje en rode gebieden

20-08-2020

MAASTRICHT. Op dit moment zijn er zes buitenlandse studenten vrijwillig in quarantaine in het Guesthouse op Annadal. Twee anderen hebben alvast een kamer gereserveerd; zij arriveren over een paar dagen ook vanuit een oranje of rood gebied. Niemand heeft nog klachten of is positief getest op corona, weet Roel van der Nat, manager van het Guesthouse. De ‘isolatiegang’ is leeg. “Laten we dat vooral proberen zo te houden.”

Met de aparte ‘quarantaine-vleugel’ in het Guesthouse aan de Brouwersweg speelt de Universiteit Maastricht in op de komst van internationale studenten uit oranje of rode gebieden die op advies van de Nederlandse overheid zichzelf tien dagen ‘opsluiten’. Volgens Maurice Evers, hoofd studentenhuisvesting van de UM, is dat niet voor 24 uur per dag. Zo mogen ze bijvoorbeeld even naar de winkel voor een boodschap of om een ommetje te maken. Op de isolatiegang gelden striktere regels. Isolatie betekent ook echt: geen bezoek, niet naar buiten. Ook de schoonmaakploeg zal intensiever aan het werk moeten en afdoende beschermingsmaatregelen nemen.

Afhankelijk van de keuze van de student wordt er door het Guesthouse een maaltijd voor de deur geserveerd of arriveert er een bestelling via thuisbezorgd.nl. Daarnaast zal het team van het Guesthouse zich bekommeren om het “welzijn” van de student, zegt Evers. Eenzaamheid ligt natuurlijk op de loer, bevestigt hij.

Hoewel de aparte vleugel in eerste instantie was bedoeld voor Guesthouse-huurders, zijn sinds kort, op aanraden van het college van bestuur van de UM, ook studenten zonder woning welkom in de vleugel. Dat is de groep die nog niets heeft geregeld, bij een vriend op de bank gaat slapen, et cetera. Uiteraard moet er wel voor de quarantainekamer worden betaald (100 euro per twee weken).
 

Leegstand
In totaal gaat het om 45 quarantaine- en isolatiekamers. Mocht de behoefte groter zijn, dan kan er worden “opgeschaald naar meer dan honderd”, zegt Evers.
Een geluk bij een ongeluk; andere jaren was er geen plekje meer vrij op de campus in september. “We zitten op zo’n 65 tot 70 procent van onze bezetting vanwege het annuleren van uitwisselingsprogramma’s.
Onze leegstand is historisch hoog.” Wel zijn alle Guesthouse-locaties in de stad (naast Annadal nog negen gebouwen voor in totaal 930 studenten) in gebruik. “We bieden onze gangen een voor een aan op de verhuurmarkt, zodat niemand geïsoleerd zit. Dat is voor de student fijner, maar ook efficiënter voor de schoonmaak bijvoorbeeld.” Overigens is niet alleen het Guesthouse de dupe, weet Evers. “Dat geldt ook voor andere verhuurders in de stad die zich op kortdurende kamerverhuur richten.”

Drukker
Wie niet onder de coronaperikelen lijken te lijden, zijn de particuliere verhuurders en corporaties die zich juist op langer verblijf richten. “Van de VVWM (Vereniging Verhuurders Woonruimtes Maastricht) van Huib van Gastel, waar veel verhuurders bij zijn aangesloten, begreep ik dat zij het juist drukker hebben. Eerstejaars zijn eerder op zoek gegaan en eerder aangekomen, omdat ze geen centrale examens hadden. Ook in het aantal buitenlandse studenten zien zij geen terugloop.”

Ondanks de crisis in de kortdurende verhuur komen er meer studentenwoningen bij in Maastricht, zoals ook is gepland door de gemeente Maastricht. De komende zes jaar zijn dat er 2900. In Randwyck, op het terrein van de oude sporthal van de UM, zijn deze zomer 252 voorgefabriceerde en gemeubileerde studentenwoningen gearriveerd. De units blijven er tien jaar staan. Ook in voormalig kantoorgebouw Europahave in Heer is flink verbouwd. Daar kunnen 127 studenten terecht voor een kamer.

Nog niemand in 'isolatiekamers' Guesthouse
annadal
Auteur: Wendy Degens

Annadal/ foto Observant

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: guesthouse,annadal,corona,quarantaine

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.