”Verhuizen naar een ander land is niet eng”

Portret eerstejaars

21-08-2020

Conor Johnston (20) is een van de eerstejaars die afgelopen woensdagochtend werden afgebeuld tijdens de Inkom-workout van UM Sport. “Ik had niet verwacht dat ‘ie zo intens zou zijn. Maar het was een goede training.” Hij is er zeker van dat hij zich gaat inschrijven bij het sportcentrum. “Ik wil bij de tennisclub en het rugbyteam.” Vooral die laatste sport is “heel groot” in zijn thuisland Ierland. “Ik speel gewoon voor de lol. Het lijkt me leuk om bij verschillende nationaliteiten in het team te zitten.”

De belangrijkste reden voor zijn keuze voor International Business in Maastricht is het internationale karakter van de universiteit. “Ik denk dat het goed is voor mijn toekomst om mensen te kennen uit veel verschillende landen en culturen.” Ook het probleemgestuurd onderwijs spreekt hem aan. “Het systeem in Ierland is vrij klassiek: hoorcolleges en veel zelfstudie. Ik denk dat PBL studenten meer zelfvertrouwen geeft om het beste uit de studie te halen omdat je in kleine groepjes werkt. Presentaties zijn dan bijvoorbeeld veel minder intimiderend.”

Johnston woont in een studentenhuis aan het Orleansplein. Hij deelt een keuken en badkamer met vijf anderen. In tegenstelling tot veel collega-eerstejaars vond hij het niet moeilijk om een kamer te vinden. “Ik ben al in mei begonnen met zoeken. Het viel me op dat veel mensen hier bereid zijn om te helpen. Als je goed zoekt, ga je zeker wat vinden.”

Is het niet eng om op je twintigste naar een ander land te verhuizen? “Voor mij niet; ik heb het al eerder gedaan. Rond mijn zestiende heb ik een jaar in Frankrijk op een tennisacademie gezeten. In Ierland heeft iedereen in 10th grade, dat is twee jaar voor het middelbare schoolexamen, een tussenjaar. Ik vind het leuk om op een compleet nieuwe plek te gaan wonen, een nieuwe start te maken. Het is in het begin moeilijk, maar je moet uit je comfortzone komen om succesvol te worden.”

”Verhuizen naar een ander land is niet eng”
johnston