Mozzarella in carrozza

Portret eerstejaars

21-08-2020

Giovanni Bava werd vorige week door zijn ouders en broer in Maastricht afgezet voor de studie Economie & Bedrijfseconomie. Vanuit Italië met de auto. “Mijn broer gaat in Canada studeren, dus het was een soort laatste familietrip.” In eerste instantie was het een beetje eng om hier alleen achter te blijven, maar na de eerste ontmoeting met de mensen van zijn studie was dat weg. “Iedereen zit in hetzelfde schuitje, je hebt snel een band. Er zitten mensen bij van over de hele wereld: de Verenigde Staten, Argentinië, Zuid-Afrika en gewoon Europa.”

Momenteel woont hij in een studio met eigen keuken en badkamer, vlakbij het centrum. “Die is een beetje duur”, zegt hij. “Maar ik had haast. Ik was ook toegelaten  tot een privé-universiteit in Italië. Die kost een paar duizend euro per jaar, dus ik dacht: ‘Voor een jaartje kan ik deze studio wel nemen.’ Komend jaar wil ik graag een studentenhuis met huisgenoten.”

De doorslaggevende factor in zijn keuze voor Maastricht was de schermclub. Dat doet hij al zo’n elf jaar in Italië. “Ik heb het jaren heel fanatiek gedaan. Ik ben een tijdje 20e van Italië geweest in mijn leeftijdscategorie. Nu vind ik het gewoon een leuke manier om mensen te leren kennen. Tijdens het schermen zit ik helemaal in mijn eigen wereld. Heerlijk even nergens aan denken.”

Nederland staat niet bekend om zijn fantastische keuken, maar Bava maakt zich geen zorgen. “Mijn vader is een goede kok. Van hem heb ik leren koken. En leerde ik  de verschillen tussen de ene wijn en de andere, hij zit in de wijnhandel. En zelfs tussen soorten boter. Daarom vind ik het ook leuk om te doen. Dan denk ik aan de kooksessies met mijn vader. Ik vind mijn pasta wel goed en mijn mozzarella in carrozza, een soort gefrituurde kaassandwich.”

Mozzarella in carrozza
wandeling