Rector stuurde “narcistische bokito’s” weg

25-08-2020

MAASTRICHT. Ze heeft de afgelopen jaren “afscheid genomen van een aantal narcistische bokito’s”, zei rector Rianne Letschert afgelopen zaterdag in een interview in dagblad Trouw. Ze had het over slecht functionerende leiders. Ook nam ze het op voor de studenten die in deze tijden van corona “overdreven geraakt en gestigmatiseerd worden”.

Rector Rianne Letschert wond er afgelopen zaterdag geen doekjes om tegen Trouw. Tal van onderwerpen kwamen aan bod, van thuiswerken aan de keukentafel, het belang van fysiek onderwijs en het dolgedraaide academische systeem: “Vanaf je promotie moet je voortdurend pieken: veel publiceren in belangrijke tijdschriften, goed en veel onderwijs geven, prestigieuze beurzen binnenhalen terwijl de slaagkansen miniem zijn, in de media over je onderzoek vertellen en als het even kan ook nog leidinggeven. En dat moet dan ook nog grotendeels tussen je dertigste en je veertigste, als mensen ook willen bouwen aan een gezin. Dat is totaal crazy.”

Meest opvallend was haar uitspraak over leidinggevenden die zij de laan heeft uitgestuurd: “Op de universiteit zijn we slecht in het kiezen van onze leiders omdat we ervan uitgaan dat de beste onderzoekers de leiding moeten hebben. Ik zeg tegen medewerkers en studenten: kaart disfunctioneren aan, dan kan ik ingrijpen. Daarvoor is lef nodig. Gelukkig wordt de samenleving steeds mondiger. En ja, ik heb de afgelopen jaren al afscheid genomen van een aantal narcistische bokito’s. En nee, dat was niet leuk maar wel nodig. Ik krijg dan achteraf vaak bedankjes van medewerkers en studenten.” Het leverde haar een hoop instemmende reacties op twitter op.

Studenten stak ze een hart onder de riem. Als het aan de rector had gelegen waren er tijdens de Inkom afgelopen week meer live-activiteiten geweest. Op last van het kabinet mocht dit niet. “Wat is het verschil met de groepjes mensen die je nu op het strand of in pretparken ziet? Ik vind dat studenten overdreven geraakt en gestigmatiseerd worden.” Om te vervolgen: “Bovendien is dat persoonlijke contact zó belangrijk voor eerstejaars. Studeren is niet alleen kennis vergaren, maar ook met elkáár leren. Je studietijd is een periode van zelfontwikkeling waarin je je grenzen leert kennen, je leert verhouden tot anderen, een nieuwe stad leert kennen. Die sociale component wordt in de besluitvorming vergeten.”

Rector stuurde “narcistische bokito’s” weg
trouw1
Auteur: Riki Janssen
Tags: rector,rianneletschert,bokito,leidinggevende

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.