“In emotioneel opzicht was het een pittig jaar"

Voorzitter Werkgroep Inkom kijkt terug

26-08-2020

Afgelopen week vond de eerste voornamelijk digitale Inkom plaats. Een rare week, die volgde op een pittig jaar, zegt Milou Berdenis van Berlekom, voorzitter van de Werkgroep Inkom.  Maar wel een waar ze met een positief gevoel op terugkijkt. “Zondag hadden we een bedankdiner voor de crew die ons de afgelopen drie weken heeft geholpen. Ik keek om me heen en dacht: we hebben het toch maar mooi gedaan. We hebben ondanks alles een Inkom neergezet.”

Toen de Werkgroep Inkom (WGI) een jaar geleden aantrad, was er nog geen vuiltje aan de lucht. De vijf leden bogen zich over de gewone vragen als: welke artiesten vragen we, willen we een nieuw onderdeel toevoegen aan het programma? Enigszins profetisch koos de WGI voor het thema ‘Enter the Unknown’.

De emotionele achtbaan begint in maart. Terwijl het aantal coronagevallen snel toeneemt, wordt de ene na de andere maatregel afgekondigd. Waaronder: geen evenementen tot 1 september. “In eerste instantie wilden we het hele originele programma digitaliseren”, lacht Berdenis van Berlekom. “Dat was niet haalbaar. Toen zijn we helemaal opnieuw begonnen en hebben we steeds gedacht ‘wat kan er wèl’.”

Er komt een digitaal platform, waar de eerstejaars elkaar kunnen ontmoeten. Een programma dat voor een deel bestaat uit online workshops en livestreams van de traditionele evenementen, zoals de Opening en de Cantus, en voor een deel uit kleine fysieke bijeenkomsten, zoals eens stadswandeling.

Eind juni lijkt het erop dat er toch grotere groepen mensen bij elkaar mogen komen. Snel regelt de WGI een aantal activiteiten. Picknicken in het park en ’s avonds naar muziek luisteren in een van de concertlocaties van Maastricht. Anderhalve week voordat de Inkom begint, gaat daar alsnog een streep door. Alleen bijeenkomsten met een informatief karakter zijn nog toegestaan tijdens de introweken.

“Soms moet je door de zure appel heen bijten, maar in dit geval was de appel wel heel zuur”, zegt Berdenis van Berlekom. “In emotioneel opzicht was het een pittig jaar, er zijn echt momenten geweest dat we het niet meer zagen zitten. Maar gelukkig hebben we ons er steeds weer overheen kunnen zetten. Bij iedere beperking dachten we: oké, dat gaan we oplossen. Verder moet je er niet te lang bij stil blijven staan.”

Na alle lange dagen tijdens de voorbereiding, was het tijdens de Inkom zelf redelijk rustig voor de WGI. “Dat voelde een beetje raar, normaal is het dan juist het drukst”, zegt Berdenis van Berlekom. “We zijn wel bij veel aanwezig geweest. Iedere dag namen we bijvoorbeeld Inkom TV (een soort journaal met het laatste Inkom-nieuws en reportages, red.) op in het Studenten Service Center waar een studio was ingericht, we waren bij de Opening en de Sluitingsceremonie, het debat op dinsdag. En we zijn een keer zelf de kaartjes gaan checken voor de Movie Night. Zo kun je een praatje maken met de deelnemers. Maar je ziet niet de drommen mensen die je normaal ziet. Het blijft wat ontastbaar. De Opening is bijvoorbeeld best goed bekeken (bijna 1500 apparaten logden in, red.). – de cijfers voor de Cantus en de Sluitingsceremonie hebben we nog niet – maar je ziet alleen de views. Je hebt geen idee hoeveel mensen er achter hetzelfde beeldscherm zitten te kijken.”

De WGI heeft overwogen om een soort Zoomfunctie in te bouwen bij de livestreams, zodat de deelnemers ook elkaar konden zien. “Helaas was dat binnen de tijd die we hadden niet haalbaar. Misschien een volgende keer, al hoop ik dat de Inkom 2021 weer normaal kan verlopen. Chatten konden de deelnemers in principe ook via het platform, maar daar is minder gebruik van gemaakt dan we hadden gehoopt. Waarschijnlijk grijpen mensen toch snel naar de bekende kanalen en hebben ze een Whatsappgroepje aangemaakt met hun mentorgroep.”

Soms spraken die groepjes ook zelf af, in het park. “In het begin vonden we dat lastig, we wilden het liefst alles onder controle houden. Maar dat gaat niet. Je kunt studenten waarschuwen, je kunt het afraden om met elkaar af te spreken, maar uiteindelijk moeten mensen ook hun eigen verantwoordelijkheid nemen.”

Samenvattend, zegt Berdenis van Berlekom, was de Inkom “verre van perfect, maar gezien de omstandigheden ben ik er heel trots op. We hebben studenten de mogelijkheid gegeven Maastricht en elkaar te leren kennen. Ze hebben elkaar gevonden, contact gemaakt, en daar gaat het om.”

Hoe kijken de eerstejaars terug op de Inkom? Lees het hier. 

“In emotioneel opzicht was het een pittig jaar
inkom_closingceremony_-82