Afgelopen dinsdag bleken er twee studenten van de UM corona onder de leden te hebben. Zij hadden deelgenomen aan de Inkom. De GGD startte daarop een bron- en contactonderzoek. Daaruit wordt nu duidelijk dat de studenten het virus níet hebben opgelopen tijdens fysieke evenementen die georganiseerd zijn door de Werkgroep Inkom. De bron ligt in de privésfeer, zegt Elbersen. “Dat kan dus ook een studentenhuis zijn. Men heeft er de anderhalve meter-regel niet goed nageleefd, er zijn wellicht feestjes georganiseerd.”
Christian Hoebe, hoogleraar aan de UM en hoofd infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid Limburg, wil niet verder ingaan op de bron. “We maken niets bekend over individuele gevallen, maar het gaat inderdaad om een besmetting in de ‘huiselijke sfeer’, tijdens feestjes of borrels.” De besmette personen komen in elk geval wel uit meer dan één studentenhuis.
Kwam de stijging als verrassing? Hoebe: “Je hoopt dat het gezien de maatregelen die we allemaal moeten nemen, niet gebeurt, maar echt verrassend is dit niet nee. Het is te wijten aan menselijk gedrag en tijdens een introductietijd waarin je mensen leert kennen – zeker in de nachtelijke uurtjes – kan de aandacht verslappen.”
De positief geteste studenten hebben zich overigens niet alleen bij de GGD Zuid Limburg gemeld. Ook vanuit GGD’s in Brabant en Gelderland kwam het ‘slechte’ nieuws. Hoebe: “We wisselen waar nodig gegevens uit en dat maakt het plaatje completer. Desalniettemin is het geen gemakkelijke puzzel die we moeten leggen.” Studenten hebben bijvoorbeeld meerdere thuissituaties. Niet alleen het Maastrichtse studentenhuis waar ze samenwonen met leeftijdsgenoten, maar ook bij vader en moeder thuis, vaak elders in het land.
Dat de bron van besmetting toch echt in Maastricht ligt en niet bij bijvoorbeeld de bakker in het Brabantse dorp, valt te concluderen uit het bron- en contactonderzoek.
“In het eerste gesprek met de positief geteste persoon ga je terug naar de eerste ziektedag, wanneer hij of zij de eerste symptomen had. Die dag is belangrijk omdat iemand al twee dagen voordat de klachten zich openbaren besmettelijk is.” Vervolgens wordt er contact opgenomen met huisgenoten, “de dichtsbijzijnde nauwe contacten. Die raden we aan in quarantaine te gaan. Zodra zich klachten voordoen, moeten zij zich laten testen. Meestal krijgt van die groep een op de vijf daadwerkelijk corona.”
Dan is er een tweede groep: “Die waarmee men minstens vijftien minuten is samengeweest binnen anderhalve meter. Bij studenten zien we dat dit aantal behoorlijk kan oplopen, zeker als er samen ‘gezellig’ is geborreld. De besmettingskans is ongeveer 5 procent.”
Met de derde groep, de “overige contacten” is men langdurig, maar wel met anderhalve meter afstand, in contact geweest. De kans dat zij corona krijgen is vrij klein, maar ze moeten wel hun gezondheid in de gaten houden.
En gezoend met iemand, al was het maar voor twee minuten? “Dan kan hij of zij ook een telefoontje verwachten. Dat valt ook onder de nauwe contacten.”
De UM drukt alle studenten vandaag in een persoonlijke e-mail op het hart om zelf verantwoordelijkheid te nemen. “We doen een appel op hun gezonde verstand. Houd je aan de regels. ‘Misschien denk jij dat je onkwetsbaar bent’”, zegt Elbersen. “‘Maar het draait niet alleen om jou, maar ook om de gezondheid van anderen.’”
De UM past op eigen terrein strikte veiligheidsvoorschriften toe en houdt zich daarbij aan de richtlijnen van het RIVM en de GGD, maar wat er buiten de UM gebeurt, is lastig te beteugelen, geeft Elbersen toe.
In Wageningen is er sprake van een echte coronauitbraak onder studenten. Daar zaten afgelopen woensdag, meldde De Gelderlander, zeventig studenten in quarantaine. Het gaat om bewoners van drie studentenhuizen. Eind juli bleken enkele tientallen Rotterdamse studenten besmet. Die waren terug te voeren op enkele sociale bijeenkomsten.
Zie hier een actueel overzicht van het aantal Covid-19 besmettingen aan de UM.