Geen wachttijd voor coschappen in Maastricht

02-09-2020

MAASTRICHT. Geneeskundestudenten moeten gemiddeld zes maanden en soms wel anderhalf jaar wachten voordat ze kunnen beginnen aan hun coschappen. Dat meldde het Hoger Onderwijs Persbureau vorige week. In Maastricht spelen deze problemen niet. “De wachttijd is hier nul”, zegt Roger Rennenberg, opleidingsdirecteur geneeskunde. “De vraag is of dat zo blijft – door corona nemen minder studenten een tussenjaar en zijn er dus meer masterstudenten – maar het lijkt te gaan lukken.”

Als een Maastrichtse geneeskundestudent vertraging oploopt, komt dat door eigen keuzes, zegt Rennenberg. “Wij bieden hen een spoor aan waarmee ze in drie jaar de opleiding kunnen afronden. Als ze bijvoorbeeld een extra keuzecoschap willen volgen of iets per se willen uitstellen, lopen ze vertraging op. Dat weten ze ook van tevoren.”

Rennenberg denkt dat het Maastrichtse succes is te danken aan een bredere visie op goede coschapplaatsen. “Veel universiteiten houden het bij de traditionele afdelingen zoals chirurgie en cardiologie. Maar vaardigheden als communicatie en gezondheidsbevordering kun je op allerlei werkplekken leren. Neem interne geneeskunde, dat noemen we een beschouwend coschap. Dat beschouwende vind je ook bij de dermatoloog en de maag-lever-darm-arts, niet alleen bij de internist. Je leert iets over de algemene interne geneeskunde en het specialisme.”

De landelijke belangenvereniging De Geneeskundestudent stelt voor om sociaalgeneeskundige coschappen buiten het ziekenhuis in het leven te roepen. Bijvoorbeeld bij de GGD, in verpleeghuizen of bij jeugd- of bedrijfsartsen. Daar zitten nog wat haken en ogen aan, zegt Rennenberg. “Het kost een paar jaar om de mensen op een werkplek te trainen zodat je het juiste niveau van begeleiding aan kunt bieden. Als je dat nu snel gaat regelen om studenten die door corona vertraging oplopen een coschapplaats te bieden, is het niveau niet diplomawaardig. Dat willen de studenten zelf ook niet, lijkt me.”

Geen wachttijd voor coschappen in Maastricht
pexels-oles-kanebckuu-127873
Auteur: Cleo Freriks

Oles kanebckuu via Pexels

Categoriëen: Nieuws,
Tags: FHML,geneeskunde,coschappen,geneeskundestudenten

Voeg reactie toe

privacy link