“UM kan veel meer doen aan duurzaamheid”

Studentenprijs 2020

02-09-2020

Met een arm in het gips nam UCM-student Arthur Bribosia (23) afgelopen maandag de jaarlijkse studentenprijs in ontvangst. Toen hij een aantal dagen eerder hoorde dat zijn beweging Students for Climate had gewonnen, klom hij van pure vreugde in een boom, viel er vervolgens uit en brak zijn arm. De Belg kreeg van rector Rianne Letschert een bos bloemen, een beeldje en een bedrag van duizend euro: te veel om in één hand te dragen.

Maastricht for climate
Het is januari 2019. Zo’n vijftig mensen melden zich voor de eerste vergadering van Students for Climate. “Het was winter, koud, maar toch kwamen ze”, zegt Bribosia. Geïnspireerd door studenten in zijn eigen stad Brussel had hij met twee stadgenoten kort daarvoor de facebookpagina van Students for Climate opgericht. “Het zaadje was geplant; het werd heel snel groot.” Met hulp van lokale organisaties als Fossil Free Maastricht en Milieudefensie organiseerde Students for Climate in maart van dat jaar een eerste klimaatmars. Zelf was hij nog nooit bij een demonstratie geweest. “Het was een groot succes”, zegt hij. Zo’n drieduizend mensen – “studenten, maar zeker ook gewone Maastrichtenaren” liepen mee. De groep werd al snel Maastricht for Climate.

Alleen maar schreeuwen
Bewegingen als de zijne zijn belangrijk omdat mensen zo hun frustratie kunnen kanaliseren, zegt Bribosia. “Met de protesten oefenen we druk uit op de overheid en maken we steeds meer mensen bewust van de klimaatproblemen.” Bijkomend voordeel is dat de mensen die er al veel mee bezig zijn “energie krijgen om door te gaan”. Zo volgde er een tweede en een derde mars, maar stortte de beweging zich ook op andere projecten als een groene gids voor Maastrichtse studenten. “Daarin staat onder andere waar ze duurzaam boodschappen kunnen doen of hoe ze zich klimaatvriendelijk kunnen verplaatsen.” Daarnaast formuleerde de club in samenwerking met een aantal lokale organisaties een achttal eisen, “want bewegingen als de onze wordt vaak verweten dat we alleen schreeuwen, maar niet meedenken.” Zo willen ze onder meer gratis openbaar vervoer, een verbod op plastic voor eenmalig gebruik, en zoveel mogelijk lokale ondernemers steunen in plaats van grote bedrijven.

Imago
Bribosia is ontzettend blij met de prijs, maar hoopt dat de Universiteit Maastricht die niet aan Maastricht for Climate geeft voor haar eigen imago. “Naar buiten toe presenteert de UM zich als instituut dat heel veel bezig is met duurzaamheid; en het is natuurlijk fantastisch als de UM CO2-neutraal is, maar ik vind dat zij veel meer kunnen doen. Zorgen dat de koffiekopjes gerecycled worden is leuk, maar de universiteit kan écht een verschil maken door duurzaamheid te verwerken in de opleidingen.” Die moeten radicaal anders, vindt Bribosia. “Het universiteitssysteem zou zich moeten richten op de behoeften en uitdagingen van toekomstige generaties in plaats van de behoeften en uitdagingen van de huidige markteconomie.” Bribosia wil dat alle studenten die de UM verlaten op de hoogte zijn van de basics over duurzaamheid “en de manier waarop klimaatverandering is vervlochten met onze geschiedenis, wetenschap, economie, politiek en cultuur”.
Daarnaast kan de UM volgens Bribosia veel meer haar sociale verantwoordelijkheid nemen. “Waarom heeft de universiteit bijvoorbeeld contracten met grote multinationals als Ricoh en niet met een lokale printshop uit Maastricht? En waarom sluit de UM contracten met grote cateraars in plaats van lokale boeren en producenten? Daar komt een hoop wetgeving bij kijken, maar universiteiten zijn grote spelers. Ze hebben de macht om het systeem te veranderen.”

“UM kan veel meer doen aan duurzaamheid”
Arthur.DSCF3346