Bloedverwant

09-09-2020

Kerstmis twee jaar geleden, deed ik mijn geadopteerde tweelingdochters een MyHeritage DNA-pakket cadeau. Met een van hen was ik, via de officiële Colombiaanse instanties, al serieus op zoek gegaan naar hun biologische familie, maar dat leverde niet veel op. Op papier weten we heel veel over hun ouders en zus, maar de vader blijkt inmiddels overleden en de moeder reageert niet op pogingen van de betrokken instantie. De zus blijft buiten beeld. Dus, dacht ik, DNA levert wellicht nieuwe bronnen op. Een misvatting, omdat – zoals ik me nu realiseer – de straatarme familie van mijn dochters hoogstwaarschijnlijk geen geld zal kunnen of willen besteden aan de aanschaf van een DNA-test. Logisch.

Dus kwam het als een complete verrassing toen mijn dochter twee weken geleden een mailtje ontving vanuit MyHeritage: een Colombiaanse jongeman had een eerstegraads neef/nicht match met mijn dochters. En laat die jongen nou toevallig in Nederland wonen, geadopteerd en wel.

Voor mijn dochters was het een bijzondere en leuke kennismaking, maar voor de jongen in kwestie is het een serieuze ‘lifeline’: hij weet helemaal niets over zijn achtergrond. Er is niets over hem bekend; een Colombiaanse rechter heeft hem een naam en geboortedatum toegewezen. Dus de connectie met mijn tweeling is het eerste bewijs van verwantschap, de eerste stap uit de anonimiteit: “Ik ben iemand met bloedverwanten.”

Toen ik tegen een van mijn dochters zei, dat het me zoveel erger leek helemaal niets over je herkomst te weten, reageerde ze verrassend. “Dat lijkt me juist fijner. Dan weet je niet op wie je boos moet zijn omdat ze je in de steek hebben gelaten.”. Tja, elk nadeel heeft zijn voordeel.

Over twee weken ontmoeten we hem. Hij rijdt van Friesland naar Maastricht en kan niet wachten.

Het kerstcadeau van 2018 is van onschatbare waarde gebleken.

Ellen Krijnen, Senior Advisor Marketing and Recruitment, Nederland

 

 

 

 

Bloedverwant
Ellen
Auteur: Redactie
Tags: ellen

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.