Douchen kan nog niet in het sportcentrum, sporten wel

08-09-2020

Een reserveringssysteem, overal stickers en bordjes, ‘kilometers’ tape, eenrichtingsverkeer en om de paar meter staat desinfectiemiddel. Alles duurt iets langer en vergt wat meer voorbereiding, maar bij UM Sport kan er coronaproef gesport worden. Douchen kan nog niet.

De nieuwe huisregels: wie wil sporten schrijft zich in via de site – en binnenkort de app ‘My USC’ – van UM Sport. Zonder reservering kom je er niet in, legt studentmedewerker Mak Cicak uit. En heb je gereserveerd, maar je komt niet opdagen dan krijg je een e-mail: “Hé we hebben je gemist. Annuleer de volgende keer je reservering, dan houd je geen plek bezet.” Om drukte te voorkomen mogen in de fitness elk kwartier acht mensen naar binnen. Is dat niet erg weinig? “Nee”, zegt Janus de Jong, derdejaars biomedische wetenschappen. Hij heeft er net een training op zitten. “Je kunt twee weken van tevoren reserveren. Als je goed plant heb je altijd wel een plekje.”

Bij binnenkomst in het sportcentrum checken sporters in bij de balie. Een steward aan de andere kant van de binnenkomsthal controleert of mensen anderhalve meter afstand houden en niet bij de verkeerde deur naar buiten gaan. De hoofdingang is nu namelijk alleen nog maar een ingang. Naar buiten kunnen sporters via de zij- of achterkant van het gebouw. Mak: “Op drukke momenten melden studenten zich bij een van de statafels buiten voor de hoofdingang. Die zijn gelabeld: zo is er een tafel voor de fitness, een voor informatie over sportkaarten, et cetera. Dan ontstaan er binnen geen opstoppingen.”

In het hele gebouw is er eenrichtingsverkeer, ook in de gym zijn looproutes gemaakt. Je waterfles bijvullen bij het kraantje vlakbij kan soms dus alleen als je eerst het rondje afmaakt, laat Cicak zien. Ook sporters die in de sporthal moeten zijn nemen een andere weg dan normaal en lopen via de klimhal naar de zaal en gaan aan de andere kant naar buiten.

Het enige deel van het sportcentrum dat nu niet toegankelijk is, is het halletje voor de kleedkamers; waar ook de kluisjes zich bevinden. “Mensen uit de sporthal, de spinningles, de gym, de squashbaan, enzovoorts: iedereen komt daar samen. Voldoende afstand is daar niet te garanderen”, zegt Floor van Vulpen, coördinator van het frontdeskteam. Douchen of je spullen opbergen in de lockers is daarom voorlopig nog onmogelijk. “Onhandig als je ’s ochtends vóór een college wilt gaan, maar verder is het niet erg”, zegt De Jong. Spullen kunnen opgeborgen worden onder de banken aan de zijkanten van de fitness- en sporthal. “Waardevolle spullen laat ik thuis. Ik neem alleen mijn sleutel en telefoon mee.”

Leden die de afgelopen maanden vanwege het virus niet konden trainen kregen begin juli een mailtje. Als zij zich vóór 27 juli meldden, konden zij een deel van hun contributie terugkrijgen. Dat was kort dag en midden in de vakantie. Van Vulpen: “Die periode was maar zo kort omdat wij alles graag het afgelopen academisch jaar afgerond wilden hebben. Dat is niet gelukt. Officieel kunnen geen verzoeken meer ingediend worden, maar mochten er nog komen, dan zullen we daar naar kijken.”

Douchen kan nog niet in het sportcentrum, sporten wel
IMG_9383