SBE-afgestudeerde: "Ik heb mijn banenzoektocht aangepast"

Nieuwe serie: Net afgestudeerde UM’ers op zoek naar baan in coronatijd

08-09-2020

Bijbaantjes heeft ze genoeg gehad: als receptioniste bij een hotel, medewerker van een Escape Room, straatverkoper van regionale dagbladen. Maar nu is het tijd voor een echte baan, en dat is andere koek. ‘Currently open to new job opportunities’, staat er bovenin het LinkedIn profiel van de 24-jarige Selke Ruijssenaars. Zeker, ze is niet de enige twintiger die de arbeidsmarkt betreedt en dat kenbaar maakt via het sociale medium, dat beseft ze maar al te goed, maar het is een poging waard. 

Daarnaast blijft ze vlijtig in de pen klimmen. Zo’n tien sollicitatiebrieven heeft ze de afgelopen drie weken verstuurd. Van drie heeft ze inmiddels bericht: afgewezen. Met steeds dezelfde reden. “Ze krijgen te veel aanmeldingen en kiezen liever voor kandidaten met een fulltime bestuursjaar.”

Aziatische markt
En dat terwijl Ruijssenaars absoluut niet stil heeft gezeten de afgelopen tijd. Ze verdedigde negen maanden geleden al haar scriptie voor de master Human Decision Science van de School of Business and Economics. Daarna bereidde ze haar reis voor – van januari tot maart – door Vietnam en Indonesië. In het weekend de toerist uithangen, Hanoi en Ho Chi Minh-stad bewonderen, maar ze was er vooral met een zakelijk doel.

Supervette ervaring
Met medestudenten werkte ze samen voor het Research Project Maastricht, gelieerd aan de Universiteit Maastricht. “Wij zijn voor Nederlandse bedrijven de Aziatische markt gaan verkennen; zij betaalden de onkosten, wij kwamen terug met een onderzoeksverslag en aanbevelingen.” Een kans die ze greep voor net dat beetje extra op haar curriculum vitae, maar, zegt ze, ook omdat het “een supervette ervaring” is. Ruijssenaars nam onder andere de veevoermarkt in de Aziatische landen onder de loep: “Is men überhaupt geïnteresseerd in het product? En wie is dan de grootste geïnteresseerde partij? Is er samenwerking mogelijk, et cetera. Met het hele team hebben we twaalf projecten uitgevoerd in allerlei sectoren, van gezondheid tot energie en transport.”

Gedrag van mensen

Ruijssenaars begon in Maastricht als bachelorstudent Economics and Business Economics. “Maar ik vond dat er te weinig aandacht was voor het gedrag van mensen.” De master Human Decision Science, een mix van psychologie en economie, kwam als geroepen. “Een droombaan had ik nooit voor ogen. Nog steeds niet. Ik word juist van veel dingen enthousiast. Een traineeship in consultancy of projectleiderschap spreekt me op het moment wel aan, omdat je daarmee bij meerdere bedrijven terechtkomt.”

Verrassende vacatures

Op de vraag of corona het solliciteren nog lastiger maakt, antwoordt ze: ja en nee. “Ik had verwacht dat het moeilijk zou worden, en zeker, ik hoorde dat grote bedrijven als KPMG op het moment geen mensen aannemen. Daar had ik het graag willen proberen. Tegelijkertijd: kleinere ondernemingen en startups hebben wel genoeg te bieden. Ik heb mijn zoektocht aangepast, ben gaan kijken wat er nog meer op de arbeidsmarkt is en dat levert verrassende vacatures op. Bovendien floreren sommige branches juist dankzij corona, hoe cru dat ook klinkt. Neem de fast-moving consumer goods, dat is een leuke markt van producten die je eigenlijk iedere dag gebruikt, denk aan voeding, cosmetica en wasmiddelen. Maar ook bedrijven als Coolblue of Bol.com doen het juist heel erg goed in deze tijd.”

Dorp
Sinds haar terugkomst uit Azië, in maart, woont ze bij haar ouders in Boxtel. “Kostenbesparing”, grinnikt ze. Ze bezoekt wel regelmatig haar vriend die in Amsterdam woont, de stad waar zij ook graag een baan wil, of op z’n minst in de omgeving, de Randstad dus. “Daar zitten de meeste bedrijven. Bovendien zijn veel leeftijdsgenoten uit Maastricht ook die kant opgegaan. Ik heb een mooie tijd gehad in Maastricht, maar het is in vergelijking met Amsterdam best wel klein. Ik heb zin om een stap vooruit te zetten.” Ze is positief. Over twee, drie maanden hoopt ze ergens een contract te kunnen tekenen.  Hoewel, lacht ze even later, Amsterdam is ook een dorp als je het vergelijkt met een miljoenenstad als het Vietnamese Hanoi.

Alumniweek UM 

Afgelopen zaterdag ging de Alumniweek - tot 11 september - van start aan de Universiteit Maastricht. Een week lang, en niet zoals normaal een alumnidag. Het programma is online en (grotendeels) in het Engels. Het is volgens de organisatie “het grootste evenement ooit voor (aankomende) UM-alumni”.

Meer weten: https://www.maastrichtuniversity.nl/nl/online-um-alumniweek-2020

SBE-afgestudeerde:
selke1
Auteur: Wendy Degens

Eigen archief Selke Ruijssenaars

Categoriëen: nieuws_boven
Tags: alumni,arbeidsmarkt,corona,solliciteren,afgestudeerden

Voeg reactie toe

privacy link