Coronasteward: “Ik loop soms wel 25 duizend stappen per dag”

14-09-2020

"Hallo iedereen, mag ik even jullie aandacht alsjeblieft”, vraagt studentensteward Artur Klatka aan een (corona-)volle collegezaal in het nieuwe UM-gebouw aan de Paul Henri Spaaklaan. “Ik keek net van buiten naar binnen en zag dat jullie veel te dicht op elkaar staan. Zouden jullie anderhalve meter afstand willen houden? Dankjewel. Als er nog vragen zijn, kunnen jullie die altijd stellen.” Sinds de opening van het academisch jaar kijken coronastewards niet alleen of iedereen zich aan de coronaregels houdt, maar ook aan het rookverbod dat sinds augustus op alle UM-terreinen geldt.

Iedereen die binnenkomt checkt in met zijn UM-kaart en desinfecteert zijn handen. “Er mogen in totaal vijfhonderd mensen het gebouw in”, zegt Klatka, die in 2016 zijn bachelor European Studies haalde en in februari aan zijn premaster ‘Strategic Marketing’ en ‘International Business’ begint. Het grootste deel van zijn job bestaat uit rondjes lopen door en om het gebouw. Soms zet hij wel 25 duizend  (vijftien tot twintig kilometer) stappen op een werkdag. “Goed om de coronakilo’s er weer af te krijgen”, lacht hij. Onderweg groet hij iedereen. “Dan ben je zichtbaar en laat je zien dat je vriendelijk bent. Ik wil studenten zo het gevoel geven dat ze me iets kunnen vragen.”

Voordat hij met zijn nieuwe bijbaan begon, volgde hij een workshop van een dag. “Vriendelijk blijven is het belangrijkste. Dit is een internationale universiteit en in bijna elk land zijn de regels anders. Daar moet je als steward rekening mee houden.” Klatka snapt waarom mensen vaak te dicht op elkaar staan. “We zijn sociale dieren. Het is tegennatuurlijk om zo ver uit elkaar te staan. Maar het moet. Niemand wil weer een lockdown.” Meestal luisteren ze direct naar hem. Doen ze dat niet, dan gaat hij een gesprek aan. Als ze dan nog weigeren noteert hij hun student-ID. “Als ze ook dat niet willen informeer ik hun docent, maar dat is nog niet voorgekomen.”

Tijdens een rondje buiten leunt een jongen tegen het gebouw met een sigaret tussen zijn vingers. Klatka zegt er niets van. “Op het terrein van de universiteit mag het niet meer, maar de stoep hier is van de gemeente.” Iets verderop, bij de parkeerplaats van het Mecc, staat een aantal fietsen. “Dat is niet de bedoeling. Veel studenten weten niet dat er onder het gebouw een overdekte parking is. Daarom plakken we briefjes op de verkeerd geparkeerde fietsen.”

Op de tweede verdieping van de Spaaklaan is een onderwijsgroep bezig. Door de glazen deur ziet Klatka dat de tutor vlak naast een student staat om iets aan te wijzen op de laptop. Hij klopt, gaat naar binnen en vraagt de docent of hij hem even kan spreken. “Hij verexcuseerde zich”, zegt Klatka als hij weer de gang op stapt. “Eigenlijk mogen we alleen studenten aanspreken.” Het is de bedoeling dat medewerkers elkaar corrigeren. Vakgroepen of afdelingen moeten zelf een ‘coronacoach’ aanwijzen. Dit is een tijdelijke functie. Na een aantal weken wordt deze doorgeschoven naar de volgende.  

Coronasteward: “Ik loop soms wel 25 duizend stappen per dag”
1
2