Summer School gaat deze herfst door met online cursussen

16-09-2020

MAASTRICHT. De Maastricht Summer School telde afgelopen zomer ruim tweehonderd deelnemers. “Een record in onze recente geschiedenis”, vertelt Annemarijn Weber. En dat terwijl alles online moest vanwege de Covid-19 pandemie en er slechts een klein deel van de cursussen kon worden aangeboden. Deze herfst komt er een vervolg met dezelfde online opzet; niet onder de naam Autumn School, maar Maastricht Online Campus.

Meer dan vijftig cursussen stonden er op de planning voor de zomer van 2020. Maar toen kwam corona voorbij en moest alles online. “Daarmee viel een deel van ons aanbod weg. Neem de MRI-cursus of de Journalistiek en Effectief Schrijven van Observant waarbij mensen fysiek aanwezig moeten zijn”, vertelt Annemarijn Weber. Een enkele docent liet weten dat hij niet genoeg tijd had om het vak om te vormen tot een online aantrekkelijk geheel. Andere docenten zouden meerdere cursussen geven. “Daarvan hebben we gezegd: neem er één, dat kost al tijd en energie genoeg.”

De Maastricht Summer School, opgericht in 2012, brengt iedere zomer op verschillende universiteitslocaties een wisselend aanbod. Van cursussen op het gebied van sociale wetenschappen en datawetenschappen tot media, economie en politiek. Studenten en andere belangstellenden kunnen zich inschrijven en reizen voor een paar dagen tot drie weken af naar Maastricht. De Summer School is ook net zo goed een kennismaking met de Maastrichtse cultuur en omgeving, vertelt Weber.
Dat reizen was nu geen noodzaak meer. Daardoor kwamen er geen kosten voor een vliegticket en hotelkamer bij. Iets dat sommige deelnemers over de streep trok, weet Weber. Zeker als ze van ver komen. “We telden 46 nationaliteiten.”

Ook het aantal UM-studenten (43) dat zich had ingeschreven, lag veel hoger dan andere jaren. “Sommige studenten hebben in het voorjaar hun stage vroegtijdig moeten beëindigen waardoor ze studiepunten misten. De Summer School was een prima oplossing.” En vakken als Introduction to Data Science en Introduction to Data Analytics in R (programmeertaal) speelden volgens Weber feilloos in op het ‘gat’ dat studenten van verschillende opleidingen ervaren na hun bachelor. “Voordat ze een master gaan volgen, kunnen ze op deze manier een goede basis leggen.”

Onder de noemer Maastricht Online Campus gaat de Summer School-organisatie door in de maanden oktober, november en december. Nog steeds online. “We beseffen maar al te goed dat mensen het dan veel drukker hebben. Studenten en ook anderen hebben hun ‘normale’ leven weer opgepakt en kunnen niet zomaar twee of drie weken vrij krijgen. Daarom hebben we het format een beetje aangepast. Intensieve cursussen van bijvoorbeeld één of twee weken (fulltime) worden verspreid over een aantal weekenden, weken of zelfs maanden achter elkaar.” Ook aan promovendi is deze keer gedacht met cursussen als Research Proposal Writing en Scientific Data Visualization and Technical Writing.