Opinie: Sabic, we ruimen jouw rotzooi op

18-09-2020

Arthur Bribosia, die onlangs de UM-Studentenprijs won voor zijn steun aan Students 4 Climate, en Ezekiel Stevens, universiteitsraadslid voor Klimaat Actie Netwerk, zullen aanstaande zaterdag aanwezig zijn bij Global Clean Up Day. Tegelijkertijd stellen ze de rol van Sabic, een partner van Maas Clean Up, ter discussie. "Een van de belangrijkste producenten van plastic producten, mobiliseert ons en vertelt ons dat we samen de natuur kunnen behouden en verzorgen."

Je hebt misschien gehoord dat deze zaterdag 19e de 'Global Clean Up Day' is. Miljoenen mensen over de hele wereld komen samen om straten, parken, bossen, stranden en andere gebieden waar mensen hun afval dumpen op te ruimen. Het is een geweldig en broodnodig initiatief, en waar je je ook bevindt, je moet zeker meedoen! In Maastricht wordt de schoonmaak georganiseerd door Maas Clean Up: een groep bedrijven die andere bedrijven, maar ook burgers en activisten, vrijwilligers en beleidsmakers mobiliseert om de regio op te ruimen.

En daar wordt het initiatief problematisch. Een van de negen oprichters van Maas Clean Up is Sabic. Sabic is een petrochemisch bedrijf waarvan het Europese hoofdkantoor net ten noorden van Maastricht, in Sittard, is gevestigd. Sabic is ‘s werelds derde grootste producent van polyethyleen (plastic zakken, wasmiddelflessen, flessendoppen) en de vierde grootste producent van polypropyleen (eenmalige voedselverpakkingen, plastic rietjes). Maar het wordt nog erger: afgelopen juni werd Sabic overgenomen door de grootste oliemaatschappij ter wereld, Saudi Aramco.

Samenvattend: een van de belangrijkste producenten van plastic producten, die waarschijnlijk een groot deel van het plastic heeft geproduceerd dat we zaterdag zullen ophalen en die nu tot de grootste oliemaatschappij ter wereld behoort, mobiliseert ons en vertelt ons dat we samen de natuur kunnen behouden en verzorgen.

Dit is niet oké. Is afval achter laten slecht? Ja! Moeten we samenkomen en opruimen? Zeker! Moeten we dit samen met de multinationals doen? Misschien, maar alleen als ze actief werken aan het produceren van minder plastic afval. We moeten de kraan dichtdraaien, niet alleen een dag per jaar de vloer dweilen. 

In het licht van de recente fusie met Saudi Aramco lijkt het dichtdraaien van die kraan of zelfs het verminderen van de stroom niet op de agenda te staan, integendeel. Terwijl Sabic grote stappen heeft gezet in de innovatie van chemische recycling van plastic, waardoor een circulaire economie van plastic een realistische mogelijkheid wordt, heeft de nieuwe eigenaar andere belangen in het hart. Zo zijn Saudi Aramco en andere fossiele brandstoffenbedrijven van plan om ongeveer 340 miljard euro uit te geven om het wereldaanbod van nieuw plastic in de komende vijf jaar met 25% te vergroten. Deze investeringsstrategie is bedoeld om de daling van de vraag naar ruwe olie als gevolg van de overgang naar schone energie te compenseren.

Samengevat wordt plastic een steeds belangrijker kanaal voor fossiele brandstofbedrijven om ons hun olie te verkopen - en deze wereldwijde sanering is slechts een van de strategieën die vervuilende bedrijven gebruiken om de schuld terug te schuiven naar de consument en zichzelf af te schilderen als de oplossing. Als activisten en betrokken burgers is het belangrijk om kritisch te blijven over deze initiatieven en de beweegredenen erachter, terwijl we onze stad schoon en plasticvrij houden. We moeten wel schoonmaken, maar we hebben ook beleid nodig om de productie van nieuwe kunststoffen te stoppen. De Maastrichtse Klimaatcoalitie heeft acht specifieke eisen aan de gemeente geformuleerd die Maastricht naar klimaatrechtvaardigheid moeten leiden. Een van deze eisen is een verbod op plastic voor eenmalig gebruik. Want naast het opruimen moeten we vooral de kraan dichtdraaien.

Dus Sabic, bedankt maar nee bedankt - ruim eerst je eigen bedrijf op.

Arthur Bribosia van Maastricht for Climate & Ezekiel Stevens van Precious Plastic Maastricht

De actie:

Maastricht voor Klimaat en Precious Plastic Maastricht organiseren een kleine actie om plastic afval in Maastricht op te halen en terug te brengen naar het hoofdkantoor van Sabic in Sittard.

We ontmoeten elkaar bij Tapijn Kazerne 20, voor de Tapijn Kazerne om 14.00 uur en we ruimen op op weg naar het station. Om 3u31 nemen we de trein naar Sittard en gaan we naar het hoofdkantoor van Sabic.

We doen deze actie om de bewustwording te vergroten over de groene wasstrategieën van vervuilende bedrijven. Deze actie is om de mensen eraan te herinneren dat we weliswaar moeten opruimen, maar dat we vooral de productie van nieuw plastic moeten stoppen en dat is iets wat Sabic en de oliemaatschappijen niet willen!

Daarom hebben we beleid nodig, we hebben de gemeente en de overheid nodig om alle plastic voor eenmalig gebruik te verbieden! Dat is een van de 8 eisen van de Maastricht Climate Coalition.

Opinie: Sabic, we ruimen jouw rotzooi op
Sabic.jpeg