Alumnus gezondheidseducatie en -promotie: alles ligt nog open

Net afgestudeerde UM’ers op zoek naar baan in coronatijd

12-10-2020

Hij is al aan het werk, al is het geen baan die naadloos aansluit op zijn master gezondheidseducatie en -promotie, vertelt Daan Janssen, 24 jaar oud en eind augustus afgestudeerd. Hij tekent en kan daar, als hij geen gekke dingen doet, van leven. “Ik deed het altijd al, maar heb nooit les gehad. Tijdens mijn bachelor geneeskunde tekende ik veel anatomische afbeeldingen, ik vond dat een fijne manier van studeren.”

Dat bleef niet onopgemerkt en via via kreeg hij - inmiddels tweedejaars geneeskunde - het verzoek van een longarts om de omslag van haar proefschrift te illustreren. “Er moest een long op komen en een hersenhelft.” Zijn tekening viel in de smaak en steeds meer promoverende medisch specialisten deden een beroep op hem, vervolgens kwam de vraag of hij voor een patiëntbespreking een schematisch overzicht van de organen in de buik wilde maken. “Dan heb je veel minder vrijheid, dat is veel medischer.” En zo liep het maar door, kun je dit ook, kun je dat? Halverwege zijn master, begin 2020, klopten twee oud-medestudenten bij hem aan. Zij hadden een training ontwikkeld die studenten geneeskunde voorbereidt op de voortgangstoets en maken daar nu een app van. Kon hij zo’n honderd illustraties maken? Ja, dat kon hij en nu heeft hij er als zzp’er een volle werkweek aan.

Onderzoek

Het is een opdracht die ooit ophoudt, benadrukt Janssen. Hij weet ook niet of tekenen straks zijn ‘hoofdbaan’ zal worden. Na zijn bachelor geneeskunde, waar hij ontdekte dat hij liever gezonde mensen wil overtuigen van een juiste levensstijl, dan zieke mensen genezen, meldde hij zich aan voor de (zeer kleine) master ‘wetenschappelijke illustratie’ aan de Hogeschool Zuyd. Hij kwam met nog één ander door de voorselectie, maar men vond uiteindelijk dat hij eerst geneeskunde moest afmaken. “Ik heb toen een tussenjaar genomen, gewerkt bij Fokus, een woonproject voor mensen met een fysieke beperking, en veel illustratie-opdrachten gedaan.”

Voorkomen is beter dan ...

In september 2019 begint de student die kiest voor het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’, aan de master gezondheidseducatie en -promotie. Gaandeweg ontdekt hij dat hij wetenschappelijk onderzoek “fantastisch” vindt. Enthousiast vertelt hij over zijn afstudeeronderzoek naar “de invloed van verschillende vormen van motivatie – intrinsiek, extrinsiek, en allerlei subtypen - op mentaal welzijn. Van welke soort motivatie word je gelukkig, wanneer ben je beter bestand tegen stress?” Een promotieplek zou heel goed passen, klinkt het. Hij heeft twee sollicitaties de deur uitgedaan. “Een PhD-baan in Wageningen, een in Antwerpen. Ik schrijf alleen op onderzoeksprojecten die ik echt boeiend vind. Die luxe kan ik me nu veroorloven.” Het zou helemaal mooi zijn als hij een onderzoek zou kunnen doen naar “hoe we visuele vormgeving kunnen inzetten om ons gedrag te bevorderen. Ik heb daar al veel over nagedacht, het is een niche, maar ook moeilijk.”

Ambassadeur

Het kan dus nog alle kanten op met zijn loopbaan, concludeert Janssen, die voor de eerste keer serieus aan het solliciteren is. Hij weet niet of het nu moeilijker is dan vóór corona. “Ik denk niet dat mijn vakgebied zo hard is geraakt.” Aan zijn cv zal het niet liggen. Hij was tijdens zijn bachelor eerst lid en later voorzitter van de promotiecommissie van de medische studievereniging Pulse en combineerde zijn master en het ambassadeurschap voor zijn studie. “Je werkt mee aan open dagen en houdt voor studiekiezers wekelijks een soort blog op Instragram bij over je studie en het studentenleven.”  

Alumnus gezondheidseducatie en -promotie: alles ligt nog open
Daan Janssen, pas afgestudeerd GW