Geringere buikomvang bij kinderen Gezonde Basisschool

22-09-2020

MAASTRICHT. Kinderen die op de bassischool meer bewegen en gezonder eten, hebben beduidend minder buikvet dan leeftijdgenoten van reguliere scholen. Dat maakt de UM vandaag bekend op het slotsymposium over de Gezonde Basisschool van de Toekomst.

In een langlopend experiment hebben Maastrichtse onderzoekers de gezondheid gepeild van kinderen op vier ‘gezonde’ bassischolen, met speciale aandacht voor beweging en voeding, en van kinderen op evenveel gewone scholen. Na vier jaar blijkt wat tussentijds ook al zichtbaar was: de BMI-index van de ‘gezonde’ kinderen is afgenomen, ze drinken veel meer water en eten gezonder. Ook is de sfeer in de klas beter en pesten kinderen elkaar minder.

Nieuw zijn de metingen van de buikomvang. Die blijkt een stuk geringer bij de gezonde kinderen. En dat is klinisch relevant, zegt projectleider prof. Onno van Schayck. “De hoeveelheid buikvet is namelijk een betrouwbare voorspeller voor diabetes en hoge bloeddruk op volwassen leeftijd.”

Bij de controlegroep bleek de buikomvang volgens Van Schayck “schrikbarend” toegenomen. “Dat is ook wat je in de hele Oostelijke Mijnstreek ziet: de helft van de kinderen is er te dik.”

De onderzoekers hebben ook gekeken naar de toetsresultaten. Haalden de gezonde kinderen hogere cijfers? “Ja, maar de verschillen zijn niet evident. Ik denk dat de groep kinderen, 2200 in totaal, te klein is om deze effecten bloot te leggen.”

De UM heeft het project de Gezonde Basisschool van de Toekomst opgezet samen met scholenkoepel Movare, de GGD en de provincie. Van Schayck: “Twintig basisscholen in Limburg overwegen op dit moment om eenzelfde beweeg- en eetregiem in te voeren.”

Geringere buikomvang bij kinderen Gezonde Basisschool

BS de Schatgraver

Categoriëen: Wetenschap
Tags: gezonde basisschool

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.