Geannuleerd: Avond met Janine Abbring

01-10-2020

MAASTRICHT. Maandag 5 oktober zou het live programma met Janine Abbring plaatsvinden in de Muziekgieterij te Maastricht. Na overleg met medeorganisator Studium Generale hebben we vanwege de nieuwe coronamaatregelen helaas moeten besluiten dit programma te annuleren. Hopelijk krijgen we een nieuwe kans in het voorjaar van 2021.

Lees hieronder het artikel dat we vorige week als aankondiging van de avond op onze site publiceerden.

O jee, tijd om geïnterviewd te worden? Dat heeft Janine Abbring de komende tijd helaas niet, hoe graag ze ook zou willen, zegt ze aan de telefoon. Het is al een geluk dat we haar deze maandag in september kunnen bellen om de avond van 5 oktober door te spreken. Ze is net terug van vakantie – na een intensieve periode van televisieprogramma Zomergasten – en alweer aan het werk als eindredacteur (“ik ben er de baas”) voor Zondag met Lubach.

Maandagavond 5 oktober voelt Observant mediavrouw Janine Abbring – hoe zou je een presentator, journalist, programmamaker en tekstschrijver anders in één woord omschrijven? – aan de tand over haar interviewtalent. Hoe pak je een interview aan, hoe bereid je je voor, hoe krijg je dingen los die je wil weten maar waar de gast niet over wil praten, wat is de grootste valkuil gedurende zo’n avond, hoe houd je het urenlang boeiend, word je weleens van je à propos gebracht, momenten dat je denkt: ‘Fijn, de eerste kritische tweets zullen er alweer uit zijn gestuurd’. En wat doe je vervolgens met die kritiek?

Net zoals er miljoenen bondscoaches en virologen zijn in Nederland, zijn er ook heel veel would-be presentatoren van Zomergasten. Iedereen heeft wel een mening over haar optreden en had het toch graag ‘zus of zo’ gezien. In het blad Happinez, over ‘hoe spiritueel Janine Abbring is’, biecht de journalist in een gesprek met Abbring op dat ze toch wel baalt van een matige krantenrecensie van haar laatste roman.
Kritiek: daar weet Abbring alles van. De volgende dag stuurt ze de Happinez-journalist een spreuk: “You can be the ripest, juiciest peach in the world, and there’s still going to be someone who hates peaches.” Met andere woorden: je kunt het nooit bij iedereen goed doen.

Slok wijn
Abbring werd in 2017 bekroond met de Sonja Barend Award, voor haar gesprek bij Zomergasten met de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.
Het is 30 juli 2017, Van der Laan is pas haar tweede gast (hij overlijdt nog geen twee maanden later aan kanker). Een beladen gesprek, het kan ook niet anders. Abbring vraagt: “Wat hoop jij dat je erfenis [aan de stad Amsterdam, red.] is?”  Emotioneel antwoordt hij: “Nou, dat het een lieve stad blijft.” Hij vecht tegen de tranen – “laten we maar blijven doorgaan” –, pakt zijn glas wijn en drinkt. Abbring: “Nou ja, de vraag die ik er nu in wil gooien, maakt het niet veel beter Eberhard. Laten we gewoon even een slok wijn nemen, weet je. Dat is altijd een goed plan op zo’n moment.”

Het is een veelzeggend en vaak uitgezonden fragment; de jury van de Sonja Barend Award prijst Abbrings talent om te luisteren en “emoties te benoemen in plaats van ze te trekken”. Met het winnen van deze vakprijs bevindt Abbring zich in een rijtje van illustere voorgangers als Twan Huys, Clairy Polak en Coen Verbraak.

America first
De jaren daarna volgen voor Zomergasten gesprekken met onder andere voetbalcoach Louis van Gaal, minister Eric Wiebes, psychotherapeut Esther Perel, toneelregisseur Ivo van Hove, misdaadverslaggever John van den Heuvel en recent strafrechtadvocaat Inez Weski en schrijver Ilja Leonard Pfeijffer.

Niet weg te strepen is haar grote invloed op een heel ander genre, dat van de satire in Zondag met Lubach. Arjen Lubach neemt daarin de actualiteit op de hak. Soms met groot gevolg. Er kwamen bijvoorbeeld Kamervragen over de misstanden bij slachterijen en gokreclames. En wie herinnert zich niet zijn filmpje uit januari 2017 waarin Nederland werd voorgesteld aan de zojuist geïnaugureerde VS-president Donald Trump? In zijn toespraak benadrukte Trump zijn alom bekende woorden: “America first”. Lubach eindigt zijn ludieke filmpje met de vraag: “But can we just say, the Netherlands second?” De video ging de hele wereld over.

Sporten en yoga
Wie is Janine Abbring? We duiken de krantenarchieven in, op zoek naar materiaal om haar te portretteren. Tijdens het telefoongesprek in september geeft ze nog een tip: “Onlangs stond ik in het Nederlands Dagblad (protestants-christelijke ochtendkrant, red.), dat is wel een mooi interview.” Abbring is een enorm harde werker. Zeven dagen per week staat ze ‘aan’; door veel te sporten en aan yoga te doen, hoopt ze niet in een burn-out te belanden. “Mijn studie heb ik destijds een jaar gepauzeerd omdat ik opgebrand was. Ik hoop de signalen dus te herkennen,” zegt ze in het dagblad. Het sporten zorgt er bovendien voor dat ze minder pijn heeft aan haar verbrijzelde rugwervel die ze opliep in 2012 bij haar deelname aan Wie is de Mol? Ze sprong in Zuid-Afrika van elf meter hoog het water in.

Dan is er natuurlijk hond Tess. De viervoeter gaat altijd mee op pad. Toen haar vriend (waar ze niet mee samenwoont) vanwege de coronacrisis een paar maanden bij haar was, kreeg Abbring de kriebels, geeft ze toe in het Nederlands Dagblad. Ze is graag alleen, met Tess (aardig weetje: als een team van redacteuren van Zomergasten naar haar huis in Hilversum komen, bij het bos, ter voorbereiding van een aflevering, maakt ze de lunch voor iedereen en lopen ze in de middag een rondje met de hond).

De filmklassiekers en documentaires waarvan de gasten in het programma fragmenten willen laten zien, bekijkt ze van tevoren met haar vriend op de beamer. En het “hele uiterlijke ding van presenteren”? Dat vindt ze “gedoe”. Het is een welkome afwisseling als ze weer achter de schermen kan werken, zoals bij Zondag met Lubach.

Leven na de dood
In zowel het Nederlands Dagblad als in het Volkskrant Magazine (juli 2018) gaat het over haar moeder die drie jaar geleden overleed, een paar maanden voordat Abbring haar debuut maakte als Zomergasten-presentator.
Haar moeder had al jaren last van chronische rugpijn. Door de hoge bloeddruk ontwikkelde ze vasculaire dementie. In VK Magazine zegt Abbring daarover: “Door die heftige zenuwpijnen is ze gewoon langzaam gek geworden. Ze heeft vijftien jaar in verpleeg- en verzorgingshuizen gezeten, ook een tijd in een gesloten inrichting. Dat is afschuwelijk, mijn moeder verdiende dat niet.” Een recent gestorven moeder en dan een gesprek voeren met de doodzieke burgemeester Van der Laan: dat vergt nogal wat. Abbring: “Ik ben wel iemand die makkelijk schakelt. Mijn moeder was ook al lang ziek. We hadden al een paar keer afscheid van haar genomen.”

Bij zware onderwerpen – de dood van haar moeder, maar ook religie is zo’n thema – kan Abbring er vaak wel weer een kwinkslag aan geven; ze maakt het luchtiger. “Ik kan er [de dementie van haar moeder, red.] nu veel makkelijker over praten, toen mijn moeder nog leefde, vond ik het altijd zo ongepast. Maar nu, ja, ze is nu toch dood” (de Volkskrant). En, in het Nederlands Dagblad, als het over haar (hervormd) opvoeding gaat: “Ik denk dat mijn vader – heel cliché – vooral wil dat ik gelukkig ben, niet in de goot beland en lief ben voor anderen. En hoopt dat ik me in het Nederlands Dagblad niet al te cynisch uitlaat, haha.”

Niet dat ze grossiert in allerlei meningen, integendeel. Ze noemt dat haar grootste “makke”, “ik twijfel veel”. Waar ze niet over twijfelt? Leven na de dood. Dat is er niet. Dit is 't en maak er het beste van. Op jouw manier. My way van Frank Sinatra is niet geheel toevallig haar lievelingslied.

Janine Abbring

Janine Abbring (1976) is opgegroeid in Drenthe en Groningen. Ze studeerde journalistiek aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Haar carrière begon ze bij de kunstredactie van het Groninger Dagblad en werkte vervolgens als verslaggeefster en presentatrice bij RTV Noord; begon haar eigen productiebedrijf waarbij ze onder andere een televisieserie maakte over Delfzijl voor RTV Noord; was een van De Jakhalzen in De Wereld Draait Door; presenteerde Vroege Vogels (televisie en radio); is eindredacteur van Zondag met Lubach en presenteert Zomergasten.


Zomergasten

Zomergasten bestaat al sinds 1988; een reeks van zes interviews wordt in de zomer wekelijks op televisie uitgezonden en daarbij stelt een gast zijn of haar favoriete kijkavond samen aan de hand van televisie-en filmfragmenten. Die fragmenten leiden vervolgens tot een gesprek. Vier seizoenen dook Abbring inmiddels de studio in.

 

‘Ik wil een écht gesprek’, maandag 5 oktober, 20.00 uur. Studium Generale/ Observant. De avond vindt plaats in de Muziekgieterij. Er zijn geen fysieke plekken meer vrij. Wel is er de mogelijkheid om de avond via een livestream te bekijken. 

Geannuleerd: Avond met Janine Abbring
abbring_0