Niet met ieder pijntje naar de spoedeisende hulp rennen

Health counsellor voor studenten

24-09-2020

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht heeft sinds kort een health counsellor for students: één aanspreekpunt voor studenten met fysieke gezondheidsproblemen. Een diagnose zal er niet uitrollen, en nee, er zal ook geen behandeling plaatsvinden. De counsellor adviseert en zet (buitenlandse) studenten op het juiste spoor in de vaak onbekende wereld van de Nederlandse gezondheidszorg.

Een buitenlandse student met diabetes komt in Maastricht studeren maar raakt daar ook een deel van zijn vertrouwde zorg mee kwijt. Hoe krijgt hij die in Nederland? Waar moet hij naartoe als hij hulp wil of medicijnen nodig heeft? Of: 'Ik heb coronaklachten, waar kan ik me laten testen? Wat kost het? Hoe voorkom ik dat ik mijn studie verwaarloos als ik in quarantaine moet?'

Tot een paar weken geleden kwamen er heel wat corona-gerelateerde vragen op het bordje terecht van Jacqueline Pommé, opgeleid tot verpleegkundige en verloskundige en sinds kort health counsellor for students aan de Universiteit Maastricht, maar steeds vaker gaat het ook om vragen over zorgverzekeringen, hoe aan te melden bij een huisarts, de routes van eerste- en tweedelijnszorg. Pommé: “Buitenlandse studenten weten vaak niet waar ze in belanden.”

Maar om even helder te zijn: of je nu uit Groningen of uit Rome komt: het is aan te raden een huisarts te nemen in Maastricht. Want die is belangrijk. Je kunt niet altijd met je kleinste – niet acute – pijntje naar de spoedeisende hulp rennen.
Volgens Pauline Aalten, hoofd van de UM student desk van het studentenservicecentrum, is er al langer behoefte aan een toegankelijk aanspreekpunt, “het mentale deel: dat ligt bij de studentpsychologen. Dat loopt, daar wordt sterk ingezet op preventie met trainingen en workshops. Maar we willen als UM echt naar het totaalplaatje kijken: gezondheid, zowel mentaal als fysiek.

Er is hier niet, zoals in de Randstad bijvoorbeeld, behoefte aan een studentenarts. De huisartspraktijken in Maastricht zitten minder vol als in het westen van het land, dus studenten kunnen zich makkelijker inschrijven.” Bovendien gaat health counsellor Pommé – anders dan een studentenarts die vaak huisarts is – geen diagnoses stellen of behandelen. Ook zal ze niemand officieel doorverwijzen. Het is dus vooral een adviesfunctie, een luisterend oor en er wordt indien nodig doorverwezen naar de reguliere zorg.

Critici zullen zich afvragen waarom een universiteit geld stopt in zo’n counsellor-functie. Zijn studenten niet zelf verantwoordelijk? Kunnen ze dat niet zelf uitzoeken? “Zeker zijn ze zelf verantwoordelijk voor hun eigen gezondheid”, zegt Aalten. “Aan deze universiteit staat de individuele student centraal met al z’n competenties en die kunnen alleen tot ontplooiing komen als hij of zij zich goed voelt en ‘thuis voelt’. Soms moet je ze dan op weg helpen. Als universiteit geef je handvatten waarmee studenten zich ontwikkelen.”

 

Jacqueline Pommé healthcounsellor@maastrichtuniversity.nl/ 043-3883992