“Ik ben echt een volwassene nu”

Net afgestudeerde UM’ers op zoek naar baan in coronatijd

28-09-2020

Een dag voordat ze met haar nieuwe baan begon, verdedigde ze haar masterscriptie: een 8,5. Met haar kersverse master in ‘Global Supply Chain Management and Change’ op zak kon Monika Koritarova (25) met een gerust hart beginnen aan het ’Supply Chain Talent Program’ van hightechbedrijf ASML in Veldhoven. Daar wordt ze projectcoördinator.

“Ik ben echt een volwassene nu”, lacht ze als we om zes uur ’s avonds het zoomgesprek starten. Tot kort daarvoor was ze aan het werk. Er komt in de eerste weken veel informatie op haar af. “Soms doe ik na het werk een dutje op de bank. De eerste maand is een trainingsmaand. We leren over de software die ze gebruiken, de baan en natuurlijk het bedrijf zelf. Heel fijn, dan weet ik precies waar ik aan toe ben.” Ze werkt vijf dagen per week, acht uur per dag. Heel wat anders dan studeren, maar “de tijd vliegt. Ik ben helemaal niet op de klok aan het kijken wanneer ik naar huis mag.”

Haar originele plan was om haar scriptie combineren met een stage, zodat ze relevante werkervaring op zou doen. “In januari begon ik te solliciteren en kreeg heel veel afwijzingen. Bij één werd ik toegelaten, maar dat was een fulltime stage. Dat ging niet want ik moest in januari en februari nog naar de universiteit.” Toen het virus in maart ook in Nederland voet aan de grond kreeg, waren haar reguliere vakken bijna klaar. Ze moest alleen nog een skills course en haar scriptie. “Achteraf ben ik heel erg blij dat we de zware inhoudelijke vakken in de eerste perioden hebben gehad.”

Geen stage dus; dan toch maar op tijd beginnen te solliciteren voor een baan. Ze richtte zich vooral op traineeships van grote bedrijven: Unilever, Shell, Philips. “Daar heb ik de meeste doorgroeimogelijkheden en leer ik van de besten in het veld.” Daar komt bij dat in zulke internationale bedrijven de voertaal vaak Engels is. Een must voor de Bulgaarse. Weer volgden veel afwijzingen. “Ik raakte zo teleurgesteld.” Tot ASML: na een CV/brief-ronde, een telefonisch interview, een video-interview, een capaciteitentest en een selectiedag zat ze bij de elf gelukkigen die een baan kregen. Een proces dat – “deels vanwege corona” – een half jaar duurde.

Het is een geluk dat ze supply chain management zo interessant vindt, zegt ze. “Op dat gebied zijn veel banen.  Een vriendin die marketing studeerde in Rotterdam heeft moeite om een baan te vinden. Dat is ook omdat ze met velen tegelijk afstuderen. In mijn jaar zaten slechts 36 personen. Ik ben niet een van de honderden afgestudeerden.”

Koritarova is enig kind en koos in 2015 om te gaan studeren in Maastricht, ver weg van haar ouders en familie in Bulgarije. Ze leerde al vrij snel haar huidige Nederlandse vriend kennen en nu heeft ze hier ook nog een baan gevonden. Teruggaan zit er voorlopig niet in. “Dat is moeilijk voor zowel mij als mijn ouders, maar ze weten dat ik hier gelukkig ben. We hebben een goede relatie: we bellen minimaal drie keer per week en ik ga minimaal twee keer per jaar langs. Als ik na een bezoek afscheid moet nemen, is het elke keer verdrietig. Dat went denk ik nooit.”

“Ik ben echt een volwassene nu”
Monika Alumna.jpeg