“Soms is het goed om met elkaar af te spreken: we agree to disagree”

Collegevoorzitter Martin Paul geïnterviewd door Chapeau

30-09-2020

MAASTRICHT. Collegevoorzitter Martin Paul is de man van het “Blitzgespräch”. Hij denkt snel, komt meteen ter zake en moest wennen aan het typisch Nederlandse ‘even bijpraten’. En dat discussies hier altijd pas beginnen nadat het besluit gevallen is.

In een acht pagina’s lang interview in het oktobernummer van Chapeau - een glossy magazine waarin ‘het goede leven in Limburg NL/BE’ centraal staat en dat in 2018 al een ander collegelid (rector Rianne Letschert) interviewde - wordt deze maand collegevoorzitter Martin Paul aan de tand gevoeld. Nou ja aan de tand gevoeld? De interviewer laat meteen weten dat Paul de regie graag in handen neemt. Over zijn gezin bijvoorbeeld laat hij weinig los, dat heeft hij thuis zo afgesproken. Het blijft bij een paar feitjes: zijn dochter is hockeykeeper in de Bundesliga, zijn zoon studeert graphic design, en zijn Amerikaanse vrouw is ook wetenschapper. Paul zelf houdt van opera (noemt zich Wagneriaan), Wenen en de schrijver Arthur Schnitzler. Hij is geen strenge vader, vertelt hij, en wordt niet snel boos. “Eigenlijk ben ik wel een gemoedelijk persoon en informeel. Wel ben ik serieus met mijn werk bezig.” En over dat werk en zijn carrière gaat het artikel over deze geboren Saarlander, opgegroeid in een arbeidersgezin, die in Duitsland medicijnen studeerde en vervolgens in Amerika promoveerde en daarna ging werken aan Harvard. Op zijn 35ste werd hij hoogleraar in Heidelberg, daarna decaan en vicedirecteur van het Charité ziekenhuis in Berlijn om uiteindelijk in 2008 decaan van de FHML en een paar jaar later voorzitter van het college van bestuur in Maastricht te worden. Dat blijft hij tot 2023.

Trouwe ziel

Hij noemt zichzelf een “trouwe ziel”, niet in de laatste plaats omdat zijn hele loopbaan zich afspeelt binnen de academische wereld, maar wel altijd internationaal. “Ik heb de internationaliteit nodig om te ademen.” Yufe, de alliantie van Young Universities for the Future of Europe (onder voorzitterschap van Paul), komt langs, net als de international classroom van de UM, samenwerking in de Euregio, en de banden met ‘moeilijke’ landen als Saoedi-Arabië en Rusland. “Wij geloven, ondanks alles wat ons scheidt, dat we met academische instellingen - ook in ‘moeilijke landen’- moeten samenwerken om bruggen te slaan. De wereld is gediend met samenwerking en niet met verdergaande polarisatie. En soms is het goed om met elkaar af te spreken: we agree to disagree.”

Ongeduldig

En hij geeft toe wat de Martin Paul-watchers aan de UM natuurlijk al 12 jaar hebben kunnen waarnemen: hij is ongeduldig en heeft een korte aandachtsspanne. Maar daar werkt hij aan, zegt hij lachend.

 

“Soms is het goed om met elkaar af te spreken: we agree to disagree”
Chapeau oktober 2020