UPDATE: Fasos vraagt iedereen dringend om mondkapje te dragen

07-10-2020

MAASTRICHT. De faculteit Arts and Social Science (Fasos) vraagt medewerkers en studenten met klem om een mondkapje te dragen. Een formele verplichting is dat echter niet, hoewel decaan Christine Neuhold gisteren in de faculteitsraad nog zei dat iedereen een mondkapje “moet dragen”. Het ligt genuanceerder, zegt ze nu: “Als je spreekt over een verplichting zou je sancties verwachten. Die komen er niet.”

Toch is dit is een aanscherping van het universitaire beleid dat sinds afgelopen vrijdag eenieder adviseert om binnen de UM-gebouwen waar de 1,5 meter moeilijk te handhaven is, een mondkapje te dragen. Fasos wil duidelijk een stapje verder gaan. Onderwijsgroeps- en werkkamers waar de 1,5 meter afstand gewaarborgd is, zijn uitgezonderd.

De regel gaat zo snel mogelijk in, zei Neuhold tegen de raad, en wel zodra de mailtjes naar de facultaire gemeenschap de deur uit zijn, de posters in de gebouwen hangen, kortom als de communicatie rond is.

Met deze maatregel komt het faculteitsbestuur deels tegemoet aan een oproep van met name buitenlandse studenten, die vorige week in Observant bij monde van studentsraadslid Charles de Groot om een verplichting vroegen. “Waarom is het dragen van mondmaskers niet verplicht? Ik snap dat niet als Vlaming, de meeste buitenlanders begrijpen het niet. Waarom moet je je wel aan de anderhalve meter houden, maar hoef je geen masker te dragen? Wij willen wel een verplichting. Overal in het buitenland bestaat die al, waarom hier niet? Wij zouden ons veiliger voelen.”

UPDATE: Fasos vraagt iedereen dringend om mondkapje te dragen
mondkapje