Hi-de-hi campers

13-10-2020

Mijn rode kater zit op schoot te spinnen terwijl ik een masterthesis beoordeel. Naast mij staat een geurend kopje zelfgemaakte espresso. Straks ga ik in onze aangename tuin lunchen met mijn eveneens thuiswerkende echtgenoot. Aan het eind van de werkdag schakelen we samen af met een rondje wandelen door het prachtige heuvelland bij ons voor de deur. Morgenvroeg hoef ik gelukkig niet om zes uur al op de fiets te zitten, want mijn vergadering in Utrecht om negen uur is online.

So far so good. Als je me dit scenario vorig jaar had aangeboden, had ik direct getekend. Nu zit ik al zeven maanden in deze rol en heb ik het gevoel dat ik deel uitmaak van de cast van het Britse Maplins vakantiekamp. Ongevraagd heb ik de hoofdrol van topanimatrice Gladys Pugh gekregen. Als de wekker ’s ochtends gaat roep ik ‘’Hi-de-hi, good morning campers!”. Weer een dag met een verplicht tenenkrommend animatieprogramma voor de boeg.

Vandaag log ik in op het wereldcongres waar ik deze week in Lyon naar toe zou gaan. Samen met 136 deelnemers kijk en luister ik naar een pre-recorded lezing van mezelf. De interactie met mijn internationale collega’s blijft beperkt tot een “well done, Caroline!” in de chat. Daarna geef ik college aan onze research master studenten. Ik zie ze niet, ze stellen geen vragen, ook niet na mijn enthousiaste uitnodiging daartoe. Online lesgeven is voor beide partijen geen feestje.

Na een dag onafgebroken meetings en lesgeven vanachter de laptop voel ik me leeggezogen. Inmiddels is mijn mailbox ontploft. Ik vergeet pauzes te nemen, zit te lang in één houding en ga weer te laat naar de wc. Het dagelijkse rondje wandelen is inmiddels verdwenen uit onze gezonde routines.

Wanneer komt er een einde aan mijn coronavakantiekamp? Ik vrees dat ik door het Outbreak Management Team al ingeschreven ben voor de volgende. Dat wil ik helemaal niet en ik hoef echt geen geld terug. Een voucher? Voor 2019 graag.

Caroline van Heugten, hoogleraar klinische neuropsychologie bij de faculteit psychologie en neurowetenschap en de faculteit Health Medicine and Life sciences

Hi-de-hi campers
carolinevanheugten