“Na deze week is de pijn geleden”

Van Blackboard naar Canvas

13-10-2020

MAASTRICHT. Ineens waren de deadlines voor de assignments verdwenen, haperden de online collegevideos en bleken enkele studenten dubbel ingeroosterd. De overgang van Blackboard naar het gebruiksvriendelijkere Canvas verliep niet vlekkeloos, maar inmiddels zijn de belangrijkste problemen verholpen, zegt Charles Bollen, de UB-medewerker die de overgang naar Canvas leidde.

Canvas is de nieuwe online leeromgeving waar Maastrichtse studenten en docenten sinds begin augustus gebruik van maken. Het is net als Blackboard een platform waar cursusinformatie wordt gedeeld, maar ook feedback en huishoudelijke berichten.

Sommige docenten, druk met hybride onderwijs en nieuwe toetsvormen, reageerden boos. Snappen ze op de Berg niet dat deze coronatijd niet het moment is om een nieuwe leeromgeving in te voeren? “We hadden geen keus”, zegt projectleider Charles Bollen. “De licentie van Blackboard was al opgezegd en de migratie in volle gang.”

Dat ging niet zonder slag of stoot. Alle berichten van docenten (announcements) kunnen studenten normaal gesproken ook zien in het student portal, hun persoonlijke omgeving, maar de koppelingen tussen het portal en Canvas functioneerden niet, zegt Bollen. “Daardoor hadden sommige studenten niet in de gaten dat onderwijsgroepen later begonnen of uitvielen, dat de deadlines van opdrachten opschoven, dat soort dingen.”

Ook verwarrend: zowel het student portal als Canvas kent een kalender, alleen bevatten die niet precies dezelfde gegevens. Bollen: “In de Canvas-kalender staan alleen de deadlines van opdrachten, in de timetable van het portal staat het onderwijsrooster.”

En dan waren er nog de online colleges die hakkelden tijdens het streamen. “Die werden verzonden vanaf één server, nu zijn dat er vier. Daardoor is de capaciteit veel groter en spelen de video’s als vanouds.”

Ondanks deze issues is Bollen tevreden over de transitie. “Zeker gelet op de tegenslagen die we hebben gehad. Op de eerste plaats, de cyberattack. ICT-medewerkers die eigenlijk aan de transitie zouden meewerken, moesten eerst de beveiliging op orde brengen. Ook de coronacrisis heeft een grote impact gehad. Ineens ging een groot deel van het onderwijs online, wat de overgang naar Canvas een stuk ingewikkelder maakte. Maar goed, na deze week is de pijn geleden.”

“Na deze week is de pijn geleden”