"Erkenning internationale reputatie UM en MUMC"

Internationale prijs voor collegevoorzitter Martin Paul

13-10-2020

​MAASTRICHT. Prof. Martin Paul, voorzitter van het college van bestuur, heeft de afgelopen week de ‘2020 AAHCI Distinguished Service Award’ ontvangen. 

Het is een prijs - bestaande uit de eer en een zilveren schaal - die een keer in de twee jaar wordt uitgereikt door de Amerikaanse Association of Academic Health Centres (AAHC) en de internationale dochterorganisatie Association of Academic Health Centers International (AAHCI). Een belangrijke prijs, zegt Paul desgevraagd, “voor mij persoonlijk zeker, maar het is ook een wereldwijde erkenning van de internationale reputatie van de UM en het MUMC”.

De AAHC en AAHCI  zijn opgericht in respectievelijk 1969 en 2008 ter bevordering van gezondheid en welzijn wereldwijd. Dit door samenwerking en uitwisseling van kennis tussen universiteiten en academische ziekenhuizen; of het nu gaat om patiëntenzorg, onderzoek of opleiden van nieuwe generaties. De AAHC is een Amerikaans netwerk van negentig universiteiten met een medische faculteit en UMC’s, de AACHI is de internationale dochterorganisatie met meer dan vijftig leden uit alle hoeken van de wereld. De UM en het MUMC+ werden als een van de eerste lid. Paul, de eerste prijswinnaar die niet uit Amerika komt, heeft hard gewerkt (“een cruciale rol”) aan opzet en uitbouw van de AAHCI. Mede daarvoor ontvangt hij deze prijs.

Inmiddels is er een wereldwijd netwerk ontstaan dat “heel snel op veranderingen en crisissituaties kan reageren”, legt de prijswinnaar uit. “De huidige pandemie is een goed voorbeeld waar AAHC heel snel in staat was om best practices te delen en elkaar over maatregelen te informeren.”

Paul wordt ook geroemd om zijn “visionair leiderschap”. “Hij is een absolute wereldleider op het gebied van academische gezondheidszorg. De toewijding van prof. Paul om de internationale rol van de Universiteit Maastricht op het gebied van gezondheidszorg te versterken sluit aan bij zijn vastbeslotenheid om leiders in de gezondheidszorg in de hele wereld te inspireren”, aldus dr. Steven L. Kanter, voorzitter van de AAHC, op de website.

Martin Paul met Award