FHML: Studenten vallen over andere financiering mentoren

16-10-2020

MAASTRICHT. De studentleden van de faculteitsraad Health, Medicine and Life sciences hebben kritisch gereageerd op een plan van het bestuur om de mentoren op een andere manier te bekostigen dan voorheen. Het geld kwam uit de algemene pot, maar de faculteit wil er volgend jaar het potje voor de kwaliteitsafspraken voor gebruiken.

Het geld voor de kwaliteitsafspraken is bedoeld om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. De Universiteit Maastricht besloot onder andere alle eerstejaars een mentor te geven. Maar de FHML wilde het mentorprogramma verder uitbreiden naar alle jaren en de master. Omdat het budget het toeliet, werd dat gefinancierd vanuit de algemene pot.

Inmiddels is echter duidelijk geworden dat de faculteit vanaf 2022 structureel 1,1 miljoen minder geld krijgt, als gevolg van de adviezen van de commissie-Van Rijn. Het algemene potje slinkt hierdoor. Het bestuur dacht dit tekort op te vangen door alle mentoren voortaan uit de gelden van de kwaliteitsafspraken te betalen.

De studenten vinden het echter kwalijk dat er niet over een alternatief is nagedacht. Het bestuur heeft niet duidelijk gemaakt waar ze op zouden moeten bezuinigen als ze de kosten voor de mentoren niet van het ene potje naar het andere zouden overhevelen.  Er valt dus niets te kiezen, klonk het dinsdag tijdens de raad. Directeur Winnie Bosch gaf toe op te zien tegen bezuinigingsmaatregelen. “Dat zorgt voor onrust in de hele faculteit. Je zult dan overal een beetje vandaan moeten halen.”

“Kunnen we niet nu al afspreken dat we dit besluit gefaseerd terugdraaien?”, vroeg studentlid Juul Hennissen zich af. Daar ging het bestuur niet in mee. Wel is afgesproken dat dit een vast agendapunt wordt tijdens het bespreken van de begroting. Dat geeft de faculteit voldoende tijd om over eventuele alternatieven na te denken. Daar kan dan per jaar over besloten worden.

Auteur: Cleo Freriks
Categoriëen: Nieuws,
Tags: FHML,begroting,kwaliteitsafspraken

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.