Van toptennisser naar onderzoeker

Net afgestudeerde UM’ers op zoek naar baan in coronatijd

26-10-2020

Debbie Gach (23) tenniste jaren aan de top in Nederland. Toch besloot ze de topsport achter zich te laten om zich op de master bewegingswetenschappen met de specialisatie ‘sport en voeding’ te concentreren. Die heeft ze nu in de pocket. “Ik heb zin om te gaan werken.” Ze wil promovendus of junior-onderzoeker worden.

Seizoen 2017/2018 was een goed tennisjaar voor haar, vertelt Gach via Zoom. In datzelfde jaar rondde ze de bachelor biomedische wetenschappen af. “Tennis, stage, scriptie: aan het eind van de bachelor werd het allemaal erg druk. Vanuit stage ging ik naar de training. Dan kwam ik vaak pas om tien uur thuis en dan moest ik eten en dan snel naar bed, want de volgende dag moest ik weer op tijd naar de uni. Op zaterdag speelde ik competitie in Duitsland, op zondag in Nederland en dan af en toe nog een toernooi.” Mensen om haar heen zagen al lang dat het te druk was, “maar dat moet je eerst zelf ervaren voordat je het accepteert”.

Gach raakte oververmoeid en dat leidde tot blessures. Het tennissen stond noodgedwongen even op een lager pitje. Ze koos mede daarom voor de master biomedische wetenschappen. Die viel tegen, dus een tussenjaar volgde. Ze kreeg veel tijd om na te denken over een topsportcarrière. “Alleen maar tennis is niets voor mij”, besloot ze. “Je komt dan heel erg in een sportbubbel terecht. Veel trainen, veel reizen. Soms ben je drie weken in het ene land, dan drie weken in het andere. Daar word ik niet gelukkig van. Ik hecht veel waarde aan de contacten op de universiteit en thuis had ik mijn relatie, vrienden en familie.”

Gach koos ervoor om zich in te schrijven voor de master bewegingswetenschappen. “Daar heb ik geen spijt van gehad.” Tot de lockdown in maart liep alles op rolletjes. Alle examens haalde ze in één keer en ze was klaar om aan haar stage te beginnen. In het ziekenhuis zou ze meewerken aan een onderzoek over eiwitinname van patiënten die herstellen van een orthopedische operatie. “Dat ging vanwege corona niet door, maar gelukkig kreeg ik van mijn stagebegeleidster een nieuw scriptieonderwerp en data van een eerdere studie.”

Een dikke acht kreeg Gach voor haar masterscriptie. Het onderzoek ligt haar. Daarom is ze druk aan het solliciteren op onderzoeksfuncties. “Er is veel concurrentie en de reacties laten vaak lang op zich wachten. Je hebt er veel geduld voor nodig.” Of het een PhD gaat worden of een positie als junior-onderzoeker weet ze nog niet. Dat eerste is keihard werken, maar “als er echt een mooi promotieonderzoek voorbijkomt, dan ga ik daar natuurlijk op schrijven.”

Tussen het solliciteren door is Gach bezig met een opleiding tot voedingsdeskundige. “In de master krijg je veel theorie, maar bij deze opleiding leer ik onder andere hoe ik een persoonlijk begeleidingstraject opstel.” Het is een plan B voor als een onderzoeksfunctie lang op zich laat wachten en “daarnaast is het fijn om iets achter de hand te hebben. Ik weet niet of ik altijd onderzoeker wil blijven.”

En het tennissen? “Ik tennis nog steeds, alleen niet meer op topsportniveau. Nu ik wat meer tijd heb begint het wel weer te kriebelen, maar ik kies toch voor een ‘echte’ baan.”

Van toptennisser naar onderzoeker
IMG_0241