Verhuiskostenvergoeding: UM discrimineert op basis van leeftijd

28-10-2020

MAASTRICHT. De verhuisregeling van de Universiteit Maastricht deugt niet. Bij het toekennen van een vergoeding wordt er gediscrimineerd op grond van leeftijd, oordeelde het College voor de Rechten van de Mens begin deze maand. Personeel dat een eigen huishouding voert krijgt een tegemoetkoming van 7445 euro terwijl werknemers die niet zelfstandig wonen, maar bijvoorbeeld op kamers of bij hun ouders, slechts 500 euro ontvangen. De UM gaat de regeling tegen het licht houden.

De universitair docent die “uit principe” naar het College van de Rechten van de Mens is gestapt (en niet met zijn naam in de krant wil) kreeg bij zijn aanstelling, vorig jaar, te horen dat hij vanwege de afstand moest verhuizen. Hij woonde nog in Nieuwegein, bij zijn ouders op zolder. Van de UM ontving hij naast een standaardvergoeding voor onder andere opslag- en transportkosten ook een “tegemoetkoming voor overige kosten”, vertelt hij. Dat bedrag is afhankelijk van de situatie. Wie zelfstandig woont, krijgt een veel hoger bedrag dan degene die geen eigen huishouden heeft. Een eigen voordeur is daarbij een belangrijke indicator.

De toen 26-jarige jongeman moest genoegen nemen met 500 euro, de lage vergoeding, zo oordeelde de HR-adviseur van de faculteit - de School of Business and Economics - waar hij aan de slag ging. Daarop maakte hij bezwaar bij het college van bestuur, maar dat werd afgewezen. Het is oneerlijk, zegt hij, “omdat jongere werknemers, met name promovendi, hierdoor worden benadeeld”.

Bij het College voor de Rechten van de Mens betoogde hij dat er door de criteria in de verhuisregeling niet alleen gediscrimineerd wordt op grond van leeftijd, maar ook op grond van burgerlijke staat. Een groot deel van de ongehuwden woont bij pa en ma, terwijl gehuwden bijna altijd een eigen huishouden voeren, redeneert hij. Daarin gaat het College voor de Rechten van de Mens niet mee.

Wel krijgt hij gelijk dat er “indirect” onderscheid wordt gemaakt op grond van leeftijd. Wie de personeelsgegevens uit 2019 erbij pakt, ziet dat er een relatie is, stelt het College. Meer dan de helft – 60 procent – van de medewerkers onder de dertig kreeg een lage vergoeding. Terwijl in de ‘oudere groep’ maar 35 procent een tegemoetkoming van 500 euro kreeg.

De uitspraak is niet bindend, maar wel “gezaghebbend”, meent de docent. Op de vraag of hij inmiddels bijna 7000 euro rijker is (het verschil tussen de hoge en lage vergoeding), antwoordt hij ontkennend. “Het ligt nog steeds bij het college van bestuur, ik heb nog niets gehoord.”

Volgens woordvoerder Fons Elbersen was de UM al van plan om de regeling te herzien, maar kwam deze procedure “in de voorbereiding hiervan” aan de orde. “Uiteraard wil de UM absoluut niet discrimineren. Wij zijn er op gewezen dat er sprake is van onbedoelde effecten van een onderdeel van de regeling”, stelt Elbersen. De UM probeert nu “op kortst mogelijke termijn tot een aangepaste regeling te komen”.

Auteur: Wendy Degens
Categoriëen: Nieuws,
Tags: verhuizen,discriminatie,collegerechtenvoordemens,leeftijd,verhuisregeling

Voeg reactie toe

privacy link