Heath staat centraal in de documentaire Hunting for Hedonia (2019), die vertoond wordt tijdens het filmfestival InScience. Sinds 2018 is een uitsnede van het oorspronkelijk Nijmeegse programma online te zien in Lumière, dit jaar van 16 tot 18 november.
De andere documentaire is - Oliver Sacks: his own life (2019) vervalt - Coded bias (2020). In de laatste film ontdekt media-onderzoeker en filmmaker Shalini Kantayya dat de gezichtsherkenningssoftware bij haar niet altijd werkt. Wat blijkt het probleem: haar donkere huidskleur. Ze legt vervolgens de impliciete vooroordelen van kunstmatige intelligentie bloot. Algoritmes blijken het werk van witte mannen.
Waarom deze twee documentaires? “Omdat het de beste films zijn uit het Nijmeegse aanbod”, zegt Barbara Strating, programmamaker bij Studium Generale. “Dat is het eerste waar we op letten, het script, cameravoering. Maar ze moeten natuurlijk ook wetenschappelijk relevant zijn. Bovendien moet in Maastricht een wetenschapper voorhanden zijn die de film kan inleiden. Dit jaar doen dat filosoof Katleen Gabriëls (Coded Bias) en klinisch neuropsycholoog Annelien Duits (Hunting for Hedonia). De introducties worden live gestreamd via Facebook.”
Het totale aanbod bestaat uit tien films – sterk beperkt vanwege corona, vorig jaar telde InScience veertig films. Strating: “Een aanrader is verder Picture a scientist (2020), waarin drie vrouwen worden gevolgd die in de wetenschap te maken krijgen met seksisme, intimidatie en discriminatie. Ze maken zich sterk om deze cultuur radicaal te veranderen.”