Flink extra kosten door cyber- en coronacrisis

Financiële tussenrapportage UM: servicecentra lopen inkomsten mis, faculteiten geven minder uit

02-11-2020

MAASTRICHT. De faculteiten geven dit jaar minder geld uit, maar op centraal niveau en bij de servicecentra spendeert de Universiteit Maastricht juist fors meer, of vallen juist inkomsten weg. Dat heeft vooral te maken met de gevolgen van de corona- én de cybercrisis, vertelde financieel directeur Ruud Bollen afgelopen week aan de universiteitsraad.

Op de agenda stond de tussentijdse rapportage over de te verwachten financiële resultaten van 2020. In totaal zal de UM er naar verwachting beter uitspringen dan begroot: geen tekort van 6,1 miljoen, maar ergens tussen de nul en vijf miljoen euro.

De winst wordt behaald door de faculteiten (7,8 miljoen) die bijvoorbeeld minder geld hebben uitgegeven aan congressen en reiskosten als gevolg van Covid-19. Ook zijn de kosten voor de coschappen lager (de UM betaalt de ziekenhuizen voor de stages) want die lagen dit voorjaar stil. Tegelijkertijd kwam er meer binnen vanwege het hogere collegegeld, een verhoogde Rijksbijdrage en onder andere meer inkomsten uit contractonderzoek.

De servicecentra (begroot was 0,7 miljoen in de min, verwachting is 3,2 miljoen in de min) zagen hun uitgaven juist stijgen door investeringen in het corona-proof maken van gebouwen (denk aan aanschaf posters, bewegwijzering, desinfectiezuilen, inzet corona-stewards) en de inzet van IT om het onlineonderwijs mogelijk te maken. Tegelijkertijd zijn de inkomsten van de Summerschool en het Centre for European Studies (CES) gedaald, stond het Guesthouse van maart tot augustus nagenoeg leeg en kampt het ook nu nog met leegstand. Ook UM Sport merkt de gevolgen van corona. In maart stopten tijdelijk alle activiteiten, op dit moment draait UM Sport noodgedwongen op een veel lager pitje dan normaal.

Op universitair niveau zal er dit jaar iets meer dan 4 miljoen extra (begroot was 5,3 in de plus, de verwachting is 1,1 in de plus) worden uitgegeven. Dit vooral vanwege de cyberaanval die de UM rond Kerst 2019 trof, en uiteraard ook de kosten die gepaard gaan met de coronacrisis.

Kijkend naar alleen de kosten voor de cyberaanval: die bedragen voor de servicecentra en ‘centraal’ samen ruim 4 miljoen, zegt Bollen desgevraagd. “Het bedrag voor de faculteiten hebben we nog niet in beeld.”