Drie Vidi-beurzen voor Maastricht

04-11-2020

MAASTRICHT. Diepe hersenstimulatie, hartritmestoornissen en motorische handicaps. Drie Maastrichtse onderzoekers hebben ieder een Vidi-beurs van 800 duizend euro ontvangen van onderzoeksfinancier NWO. In totaal vielen 81 wetenschappers in de prijzen.

Dit keer gaan de Vidi-beurzen uitsluitend naar Randwijck. Ali Jahanshahianvar (MUMC) buigt zich over een minder ingrijpende variant van diepe hersenstimulatie, waarbij een operatie niet nodig is. Hij zal het brein proberen te stimuleren met ‘magneto-elektrische nanopartikels’. Diepe hersenstimulatie leidt nu meer dan eens tot complicaties als een hersenbloeding. 

Jordi Heijman (FHML) gaat nieuwe computermodellen ontwerpen om de behandeling van hartritmestoornissen te perfectioneren, en Bettina Sorger (FPN) probeert de communicatie en ‘zelfeffectiviteit’ van kinderen met ernstige motorische beperkingen te verbeteren.

Met de Vidi-beurzen, bedoeld om een onderzoekslijn op poten te zetten, kunnen de wetenschappers vijf jaar vooruit. Er zijn winnaars in allerlei disciplines, van de geesteswetenschappen tot de natuurkunde.

Slechts 16 procent van de aanvragen kon gehonoreerd worden. Dat is niet veel, maar het honoreringspercentage is weleens lager geweest. Vrouwen kwamen iets vaker door de zeef dan mannen: 17 tegen 15 procent. 

In deze ronde gaan de meeste beurzen naar de Universiteit van Amsterdam, die er acht in de wacht sleept. De universiteiten van Nijmegen, Wageningen en Leiden krijgen er elk zeven.

De beurzen maken deel uit van het Talentprogramma van NWO. Voor beginnende wetenschappers zijn er de Veni-subsidies, daarna komen deze Vidi-subsidies voor ervaren wetenschappers en ten slotte kunnen wetenschappers een aanvraag indienen voor een Vici-subsidie. Deze week volgt ook de uitslag van de Vici-ronde.

HOP/MT

Drie Vidi-beurzen voor Maastricht
Auteur: Redactie
Categoriëen: Nieuws
Tags: vidi

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.