Stagnatie bij uitvoering duurzaamheidsplannen

05-11-2020

MAASTRICHT. Vijf concrete plannen rolden er uit ‘Green Impact’, een competitie in het afgelopen voorjaar waarbij teams van studenten en medewerkers een project konden indienen voor een duurzamere Universiteit Maastricht. Begin juli was er een ceremonie waarin de winnaar werd aangewezen, en er veel lof klonk voor alle deelnemende teams. Sindsdien hebben de teams nagenoeg niets meer gehoord. “We zijn teleurgesteld.”

Na de ceremonie in juli hebben de deelnemers nog twee keer met Anja van Bogaert, coördinator van het duurzaamheidsteam van de UM, gesproken. “Daar kwam niet veel uit”, zegt Jelle Kouwenhoven, medewerker bij Edlab en lid van het winnende team. “’Er wordt overlegd, aan gewerkt, en over gepraat’, zeggen ze. Daar blijft het bij.” Het team van Kouwenhoven bedacht een systeem waarin mensen die met het vliegtuig reizen een soort belasting betalen aan een fonds van de UM dat groen reizen gaat stimuleren. Kouwenhoven: “Het is nu een goed moment om veranderingen in het reisbeleid van de UM door te voeren. We hebben er veel tijd en energie ingestoken. We zouden het zonde vinden als er nu niets met de plannen gebeurt.”

Namens alle vijf deelnemende teams stuurde Kouwenhoven een bericht naar Observant. “We hopen dat er zo een stok achter de deur komt. Een tijdlijn van de uitvoering van onze ideeën zou al fijn zijn.” Hij begrijpt dat de UM in deze crisistijd wel meer aan het hoofd heeft. “Een beetje vertraging is niet raar, maar meer dan vier maanden nauwelijks terugkoppeling, is wel erg traag.”

Ook balen de deelnemers van de communicatie rondom de competitie. Of beter: het gebrek daaraan. “Vanuit de universiteit is er nauwelijks aandacht aan de uitkomst van de wedstrijd besteed, alleen een berichtje op de website van de UM.” Waarom mocht het bijvoorbeeld niet mee in de nieuwsbrief van de UM?

Coördinator Anja van Bogaert snapt de frustratie, maar denkt dat de deelnemers iets te vroeg zijn met hun klacht. “Na de uitslag in juli is er de zomervakantie geweest. Toen was er geen UM-nieuwsbrief. Daarna heeft het duurzaamheidsteam tijd nodig gehad om met verschillende afdelingen na te denken over wat er nog moet gebeuren voordat de projecten van start kunnen gaan. Er lopen bijvoorbeeld enkele haalbaarheidsstudies.” Daarnaast duurt alles in digitale wereld nou eenmaal iets langer dan in het echt, zegt ze. Ook kampt het team met een “capaciteitsprobleem”. Er zijn enkele mensen uitgevallen en zelf werkte ze ook maar twee dagen per week bij het duurzaamheidsteam. Dat worden er vanaf deze maand vijf. Met die extra tijd wil ze onder andere het ‘communicatieprobleem’ aanpakken. “Ik ben in gesprek met de marketing en communicatieafdeling van de UM om de plannen uit de competitie meer onder de aandacht te brengen. We gaan zeker met die plannen aan de slag.”