Oud en onthecht

09-11-2020

De hoofdredacteur moest me herinneren aan mijn column deze week. Dat is slechts één keer eerder voorgekomen in de jaren die ik voor dit blad mag schrijven. Misschien wijt zij het aan mijn leeftijd (64), wat natuurlijk niet ondenkbaar is. Ik zelf zoek het meer in de richting van onthechting.

De mail met het columnistenrooster die ieder jaar keurig voor aanvang van het academisch jaar verschijnt, heb ik niet – zoals ik al jaren pleeg te doen – omgezet in reminders in mijn agenda. Waarom? Omdat die landde in een hoofd dat hing in een Coronawolk. Alles was onduidelijk, vaag en onzeker. En vooral ook betrekkelijk, in het licht van alles wat er misging en nog mis kon gaan.

Natuurlijk, leeftijd en onthechting staan niet los van elkaar. Dat maakt ouder worden zo’n rijke ervaring: je bent in staat met afstand en ‘gepokt en gemazeld’ naar je omgeving te kijken, naar het geworstel met alledaagse zorgen en tegenslag. We have been there, seen it all, done it all.

Maar een pandemie, die kenden we nog niet. Je probeert er een oorzaak, gevolg en oplossing voor te vinden, maar die is er (nog) niet. Dus je zoekt het in statistieken: de cijfers, de risico’s, de maatregelen en hun effect op het dagelijks leven. En je observeert: wie vertoont plotseling burgerlijke ongehoorzaamheid, wie reageert buitenproportioneel angstig op de virusdreiging en wie wordt er juist creatief van.

Diep, heel diep vanbinnen, zegt een stemmetje mij, dat we door de natuur tot de orde zijn geroepen. Wie niet horen wil, moet voelen. De ‘maakbare’ wereld heeft haar grenzen bereikt en laat ons dat met een pandemie duidelijk voelen. Ons onverzadigbare materialisme, onze illusie dat voor alles een oplossing is, en leven en dood een keuze zijn, krijgen er flink van langs dit jaar. Hoe vreselijk Corona ook is, laten we in elk geval hopen dat het ons een lesje in nederigheid leert. Dan heeft het nog ergens toe gediend.

Ik ben elk geval blij dat ik al oud en onthecht ben, nu we deze beproeving meemaken. Voor de jongere mens is het een harde(re) leerschool.

Ellen Krijnen, Senior Advisor Marketing and Recruitment, Nederland

Oud en onthecht
ellen
Auteur: Redactie

archief EK

Categoriëen: nieuws_boven
Tags: ellen

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.