Geen streep door uitwisselingsprogramma’s UM

16-11-2020

MAASTRICHT. Tweede golf of niet, de Universiteit Maastricht laat dit academisch jaar haar uitwisselingsprogramma’s en buitenlandse stages doorgaan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam die de onzekerheid te groot vinden. Wel moeten de buitenlandplannen van de UM aan bepaalde voorwaarden voldoen, zegt Martin Paul, voorzitter van het Maastrichtse college van bestuur. “Veiligheid staat voorop.”

De criteria van de UM zijn helder: de kleur van het land mag in elk geval niet rood zijn. Daarnaast mogen studenten alleen naar een oranje land reizen als het uitwisselingsprogramma of de stage grotendeels on campus is. Volledig online-onderwijs moet sowieso vanuit Maastricht (of waar de student momenteel woont) worden gevolgd.

R-waarde
Het eerste semester startte redelijk gunstig. In augustus, begin september, was Europa veelal geel met hier en daar regionale corona-brandhaarden. In Frankrijk of Italië was de horeca ook ’s avonds open, waren musea en theaters nog toegankelijk en verwelkomden universiteiten studenten in hun gebouwen. Maar dat is drastisch veranderd in de herfst. “Onze studenten zijn altijd vrij om naar huis te komen, of het land nu geel of oranje is”, zegt Martin Paul. “Maar blijven mag ook. Wel na overleg met de partneruniversiteit en de IRO [International Relations Office, red.] van de faculteit. In die overweging speelt ook de R-waarde in de regio een rol, of het dus veilig is.”

Force majeure
Maar liefst 263 Maastrichtse studenten zijn nu op uitwisseling of stage in het buitenland; 94 procent van hen bevindt zich in de Europese Unie. Dat is zo’n 30 procent van de groep die ‘normaal’ naar het buitenland gaat vanuit de UM, schat Paul. De studenten die buiten de Europese grenzen vertoeven, zijn onder andere van de faculteit Health Medicine and Life sciences – er loopt een double degree programma in Japan. Lees in onderaan dit artikel het verhaal van Aimée Ploumen, masterstudent aan de School of Business and Economics, die op dit moment in Rome studeert.

Force majeure
Maastricht is van heel Nederland de universiteit met de meeste Erasmus+-beurzen, een subsidieprogramma van de Europese Commissie. Erasmus+ heeft als voordeel dat er wordt gewerkt met een force majeure (overmacht) clausule. Een vangnet waardoor het Maastrichtse college van bestuur het aandurft om de uitwisseling door te laten gaan, legt Paul uit. Studenten worden namelijk gecompenseerd als ze vanuit het buitenland halsoverkop naar huis moeten omdat de gastuniversiteit bijvoorbeeld niet meer hun veiligheid kan garanderen of de deuren van de campus sluit.

Niet op uitwisseling
Maar wat als een student in Maastricht moet blijven? Hoe haalt hij dan zijn ECTS? Een online uitwisselingsprogramma met de partneruniversiteit is mogelijk, staat er op de site van de UM. Ook kan de student deelnemen aan een UM-brede minor. Verder kunnen er keuzeblokken in de eigen faculteit worden gevolgd.

Center European Studies
Inkomende uitwisselingsstudenten zijn welkom in Maastricht, maar eveneens onder voorwaarden, vertelt Paul. “Het gebeurt in beperkte mate. Ze moeten sowieso na aankomst eerst tien dagen in quarantaine.”
Het Center for European Studies (CES) van de Universiteit Maastricht is elk semester goed voor honderden Amerikaanse studenten die hier een programma volgen. Maar vanwege corona houden Amerikaanse partneruniversiteiten hun studenten in eigen land, dus is het hier relatief rustig. Maar liefst zeshonderd USA-studenten kunnen dit academisch jaar niet naar de UM komen, vertelt Raimond Coumans, hoofd van het CES en Maastricht Summer School. “Een fikse aderlating. Maar we ontwikkelen online alternatieven voor januari en waarschijnlijk ook voor het voorjaar.” Doordat er geen personeel op acquisitie kan in Amerika worden de kosten gedrukt. Daarnaast springen CES-medewerkers in bij andere afdelingen en faculteiten.

YUFE
Tot slot: hoe gaat het met YUFE? Dat is de universiteitsalliantie Young Universities for the Future of Europe die wordt voorgezeten door UM-collegevoorzitter Martin Paul. In september zijn de eerste honderd YUFE-studenten begonnen met een zogeheten YUFE introduction offer (maximum van twee online vakken en een online YUFE-activiteit zoals een talencursus, lees onderin het verhaal van Dora Christodoulou).
Mobiliteit en onderwijs staan bij het ambitieuze plan van de tien universiteiten (en vier niet-academische partners) centraal, maar van mobiliteit is nu weinig sprake. Idealiter zouden YUFE-studenten vakken volgen op de thuisuniversiteit én een aantal keuzevakken aan een van de overige partnerinstellingen. Om goed te integreren en kennis te maken met de cultuur worden YUFE-studenten aangemoedigd om in het gastland te gaan wonen en eventueel vrijwilligerswerk te doen.

Paul: “Reizen is helaas erg moeilijk. En online is natuurlijk minder leuk dan fysiek, maar we hebben een virtuele campus waarbij je toch in de cultuur van andere landen duikt. Je maakt online kennis met medestudenten en met het onderwijssysteem van een buitenlandse universiteit. Ook inhoudelijk is het een verrijking. Neem de University of Essex in Groot-Brittannië. Daar zullen ze andere visies uiten over ‘Europa’, de Europese identiteit en Brexit dan bijvoorbeeld in Antwerpen of Madrid.”

Op uitwisseling in Rome

Aimée Ploumen (22) vloog op 14 september naar het zonnige Rome. “Italië was toen nog geel gekleurd.” De universiteit waar ze vakken volgt is de Libera Università Internazionale degli Studi Sociali Guido Carli (LUISS). Het is overigens niet haar verplichte uitwisseling vanuit de School of Business and Economics. Die deed ze al eerder aan Stellenbosch University in Zuid-Afrika. Nu doet Ploumen een zogeheten extracurriculaire masteruitwisseling. “Ik heb afgelopen augustus al mijn masterdiploma IB gehaald.” Het plan om er toch nog op uit te gaan deze herfst, stamt al uit januari. “Toen wisten we nog niet wat corona zou betekenen voor de wereld.”

De universiteit in Rome werkte in eerste instantie met een hybride systeem, net zoals aan de UM: half online, half on campus. Maar Italië grijpt rigoureus in vanwege de coronabesmettingen. Er is een avondklok van tien uur ‘s avonds tot vijf uur ‘s ochtends, mondkapjes zijn verplicht, musea en theaters zijn dicht, de horeca sluit om zes uur. Ploumens gastuniversiteit heeft besloten om sinds het begin van deze maand geen fysieke lessen meer te geven aan niet-eerstejaars. “En ik volg alleen tweedejaars mastervakken.” Dus zit ze noodgedwongen achter de computer. Iets dat ze ook in Maastricht zou kunnen doen.

“Ik denk erover om eerder terug te komen. Niet omdat het gevaarlijk is of omdat ik niet meer hier wil zijn – er is nog genoeg te zien en te ontdekken – maar vooral omdat ik niet in quarantaine wil zitten tijdens kerst. Mijn oorspronkelijke plan was om op 23 december terug te vliegen. Die datum ga ik waarschijnlijk iets vervroegen.”

Het is geen ‘gewone’ uitwisseling, zo veel is zeker, maar Ploumen is blij met de kans. “Ik heb veel geleerd op academisch en persoonlijk vlak en leuke en interessante mensen ontmoet. Rome zonder al te veel toeristen heeft ook zo zijn voordelen.”

Wendy Degens

 

“Maandag is mijn YUFE-dag”

Dora Christodoulou studeert aan maar liefst drie universiteiten tegelijkertijd. Ze is derdejaars European Studies aan de Universiteit Maastricht, maar volgt als YUFE-student twee vakken en een taalcursus aan de universiteiten van Antwerpen en Bremen. Ze hoort bij de eerste honderd studenten die onderdeel zijn van de pilot die afgelopen september van start ging.

Hoewel het binnen het YUFE-programma mogelijk is om studiepunten van de eigen universiteit te vervangen, volgt Christodoulou extra vakken, die lopen tot het eind van dit semester.
Vanwege corona is alles online. Hoe haar schema eruitziet? “Maandag is mijn YUFE-dag. In de ochtend log ik in bij de cursus Duits van de universiteit van Bremen. Die is om één uur klaar en dan begint direct mijn college aan de universiteit van Antwerpen. Daar volg ik een vak uit de master politicologie. Later in de middag ga ik aan de slag voor mijn minor Globalization and Development hier in Maastricht.”

Onderdeel van de YUFE-ideologie is dat studenten studeren en wonen in verschillende Europese steden om zo uit eerste hand te leren over verschillende culturen en talen. Dat is vanwege corona niet mogelijk. Een gemis? “Natuurlijk is het jammer dat het fysieke gedeelte wegvalt, maar iedereen moet flexibel zijn in deze tijd. Bovendien heb ik het idee dat ik óók in Bremen en Antwerpen studeer. Ik denk dat ik via internet een redelijke indruk heb gekregen van de sfeer en het onderwijs. Het is bijzonder dat ik op één dag op drie universiteiten studeer vanuit mijn kamer in Maastricht.”

Yuri Meesen

 

Geen streep door uitwisselingsprogramma’s UM
corona11-location3