Verzesvoudiging van het collegegeld voor Britse studenten

18-11-2020

MAASTRICHT. Britse studenten die in Nederland studeren maar hier niet wonen, moeten vanaf januari diep in de buidel tasten. Door de Brexit betalen zij vanaf 2021 het hoge ‘instellingstarief’ in plaats van het veel lagere wettelijke collegegeld. Of het een harde of een softe Brexit wordt, maakt geen verschil. In Maastricht gaat het vooralsnog om zo’n honderd studenten.

Lange tijd leek het erop dat Britse studenten van de Nederlandse overheid ook na de Brexit hun studie voor het gewone collegegeld (ruim 2100 euro) mochten afmaken. De Universiteit Maastricht kreeg “recentelijk een brief van de minister waarin stond dat alle studenten uit het Verenigd Koninkrijk (VK) een basisregistratie in Nederland moeten hebben als ze tegen het lage tarief willen studeren”, vertelde collegevoorzitter Martin Paul afgelopen week tijdens de commissievergadering van de universiteitsraad. Dat betekent dat ze bij een gemeente ingeschreven moeten zijn. Door de nieuwe regels komen de Britten die vanwege corona in het VK zijn gebleven, op uitwisseling zijn, of in België of Duitsland wonen in de problemen. Zij moeten voor 31 december in Nederland zijn ingeschreven om in aanmerking te komen voor het reguliere bedrag.

De instellingstarieven variëren van achtduizend tot 32 duizend euro per jaar. Precieze aantallen zijn er nog niet, maar vooralsnog “heeft de UM honderd studenten op het oog”, zegt woordvoerder Fons Elbersen.

Of er een harde of zachte Brexit komt maakt niet uit, laat een woordvoerder van de minister desgevraagd weten. “De regels omtrent collegegeld zijn gebaseerd op het terugtrekkingsakkoord. Of er wel of geen afspraken komen over de relatie na 31-12-2020 maakt in principe niet uit.”

Er wordt druk gekeken naar oplossingen, zei Paul tegen de U-raad. Een mogelijke oplossing is het UM Guesthouse. Daar staan nog zo’n 270 kamers leeg. Maar dan moet de inschrijving op het Nederlandse adres wel voor de 31e december rond zijn. Dat is al snel, zegt Paul. “Dat proces duurt soms wel vier weken. De universiteit is daarom in gesprek met de gemeente om te kijken of het sneller geregeld kan worden.” Daarnaast hoopt Paul dat er voor universiteiten een coulancetermijn komt zodat studenten alles tijdig in orde kunnen maken.

Verzesvoudiging van het collegegeld voor Britse studenten
Brexit
Auteur: Yuri Meesen

Dylan Bueltel via Pexels

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: collegegeld,brexit

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.