Diploma-uitreiking geneeskunde verschoven na petitie studenten

19-11-2020

MAASTRICHT. Naar aanleiding  van een petitie van masterstudenten geneeskunde wordt hun diploma-uitreiking – voor degenen die dat willen – uitgesteld naar maart 2021. “We zijn heel blij dat we nu kunnen kiezen.”

De ceremonie, waarin de aanstaande artsen ook hun eed afleggen, is normaal in de Sint-Janskerk aan het Vrijthof in bijzijn van hun jaargenoten, familie, vrienden en met verschillende toespraken. Vorige week donderdag kregen de afgestudeerden een e-mail van de faculteit met de mededeling dat de uitreiking deze maand vanwege corona was verplaatst naar een collegezaal in Randwyck. In vier groepen van 25 zouden studenten hun bul in ontvangst nemen. Zonder speeches, zonder familie en vrienden; voor hen zou er een livestream komen.

“Heel jammer dat we dit bijzondere moment niet met onze dierbaren kunnen delen”, dacht Marleen Ghijsens, die de petitie startte. “Afgelopen september kon het nog wel”, vertelt ze via de telefoon. “We snappen dat het nu niet gaat, daarom willen we graag dat het uitgesteld wordt. Zelfs als het pas over een jaar zou zijn.”

De faculteit leek daar eind vorige week geen oren naar te hebben, maar nu, de petitie is inmiddels zo’n 370 keer ondertekend, toch wel. Degenen die hun diploma-uitreiking willen verplaatsen naar maart, kunnen dat doen. De garantie dat het dan wel met familie en vrienden kan plaatsvinden, kan de faculteit uiteraard niet geven.

Ghijsens:  “We snappen dat het voor de universiteit ook een lastige situatie is. Het doet ons goed dat ze begrip tonen en onze vraag serieus hebben genomen.”