Hoofdrol UM op Gala van de Wetenschap

Gratis toegang voor UM'ers

23-11-2020

MAASTRICHT. De UM is dit jaar ruim vertegenwoordigd op het Gala van de Wetenschap. Het programma, met als thema ‘kunstmatige intelligentie en big data’, is mede samengesteld door rector Rianne Letschert. Cultuurwetenschapper Sally Wyatt en filosoof Katleen Gabriëls geven lezingen. Het evenement – nu volledig online – is op touw gezet door het populair-wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.

Vanwaar die Maastrichtse line-up? “We organiseren het nu voor de achtste keer”, zegt hoofdredacteur Jim Jansen, “Dus we nodigen niet Jan met de pet uit. We zoeken getalenteerde wetenschappers die spannend onderzoek doen en daar leuk over kunnen vertellen. En dat geldt voor alle drie de Maastrichtenaren. Ook vind ik dat de UM goed bezig is en veel talent aantrekt. Kijk alleen al naar de universiteitshoogleraren en dat project rond de Einstein Telescoop.”

Rianne Letschert is wat Jansen betreft interessant in haar dubbelrol, als rector en wetenschapper. “De UM heeft, gelet op ons thema, een interessant jaar achter de rug, waaronder de hack en het online onderwijs. Tegelijk doet Letschert boeiend onderzoek naar slachtoffers van mensenrechtenschendingen en genocide en zal ze een lezing houden over victimologie. We willen niet alleen de natuur- en wiskundemeisjes en -jongens aan het woord laten.”

Voor het eerst verloopt het Gala van de Wetenschap volledig online. “We streamen het vanuit de Stadsschouwburg in Amsterdam”, zegt Jansen, tevens presentator. “Het is eigenlijk een tv-uitzending. In het programma zitten kleine aanpassingen, met onder meer een extra pauze waarin kijkers van de bank af kunnen voor een biertje of zak chips. Ook hebben we wat humor ingebouwd met een Vlaamse comedian en een goochelaar. Maar goed bovenal krijg je een update van het vak van de toekomst, van alles wat met data, algoritmen en kunstmatige intelligentie te maken heeft.”

De UM is al jarenlang een van de partners van het evenement, en daarom krijgen Maastrichtenaren gratis toegang; aanmelden voor de link kan via alex@newscientist.nl.

Gala van de Wetenschap (in het Nederlands), 26 november om 19.30 uur, voor meer info zie http://www.galavandewetenschap.nl

Hoofdrol UM op Gala van de Wetenschap
GvdW 63
GvdW 64