Dr. Breinstein en prof. Z.T.R. Ont Plofjes

Picture a Scientist: welk beeld hebt u van een wetenschapper?

27-11-2020

Kleindochter Cato was woensdag jarig. Ze werd elf en had een drukke dag met een ontbijt vol cadeautjes, feest op school en aansluitend een partijtje met vriendinnen thuis. Gelukkig had ze ’s avonds nog tijd om een tekening voor mij te maken. Net als haar broertje Berend van negen.

De opdracht: teken een wetenschapper. Het resultaat kwam nog diezelfde avond via Whatsapp binnen, gevolgd door twee korte video’s waarin de tekenaars uitleg geven. Eerst de jarige: “Dit hier is dr. Breinstein, die heeft net een ontploffing gehad waardoor zijn haar omhoog staat. Hij heeft een lange jas aan en een bril op.” Ernaast staat “gekke geleerde Mina, stiekem een heks, dat kan ook eigenlijk beter een man zijn, maar het werd een vrouw”. Dan Berend: “Dit is prof Z.T.R. Ont Plofjes, die is bezig met een experiment om een raket op te laten stijgen met een soort spul.”

Een wetenschapper is in hun ogen dus een man die proefjes doet. Waar komt dat beeld vandaan? Uit de stripverhalen, denkt hun moeder, verwijzend naar professor Barabas. Maar er is meer aan de hand. Leden van de Maastricht Young Academy stelden hun kinderen dezelfde vraag. Op @MaastrichtYA, het twitteraccount, is te zien dat ook hier de man in witte jas, met bril en aan het werk in een laboratorium, het vaakst voorkomt. Ook collega WD vroeg het haar twee zonen: de oudste tekende een man met baard en een natuurkundige formule, maar de jongste koos - tot vreugde van zijn moeder - voor een jonge "aardplaten onderzoekster" met paardestaarten, genaamd Mini. Zijn commentaar: "Een wetenschapper kan een jongen en een meisje zijn."

Het experimentje heeft alles te maken met Picture a Scientist, een Amerikaanse documentaire uit 2020 die (opnieuw) laat zien dat vrouwen in de wetenschap vaak minder waardering en respect krijgen dan hun mannelijke collega’s. En dat ze dus minder zichtbaar zijn, niet alleen bij kinderen, maar ook bij een groot deel van de volwassenen. Want, zeg eens eerlijk: welk beeld komt bij u op als u aan een wetenschapper denkt?

De documentairemakers volgen drie ervaren wetenschappers - Nancy Hopkins, Raychelle Burks en Jane Willenbring - die te maken hebben met seksisme, intimidatie en systematische discriminatie binnen de academische wereld. Zij proberen vanuit grote liefde voor hun vak en tegen de stroom in die cultuur te veranderen.

Komende maandag organiseert de Young Academy samen met Lumière Cinema een voorstelling van Picture a Scientist in het Filmhuis en online. Aansluitend is er een panelgesprek met drie Maastrichtse wetenschappers die vertellen over hun ervaringen.

Ik vertel Cato en Berend nog even niet waarom ik die tekening van ze wilde. Eerst heb ik nog een opdracht voor ze: teken een journalist. Wat zou dat worden met een mama, opa en oma in het vak?

 

Interesse in Picture a Scientist?  

https://lumiere.nl/films/picture-a-scientist

https://maastrichtuniversity.zoom.us/webinar/register/WN_crNi_So-ShOBnmiA5RMXbQ

Dr. Breinstein en prof. Z.T.R. Ont Plofjes
tekeningCato
tekeningBerend
redactioneel
Auteur: Riki Janssen

Illustratie: Simone Golob

Tekeningen: Cato Provily, Berend Provily

Categoriëen: nieuws_boven
Tags: redactioneel

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.