Langere kerstsluiting geen cadeautje

01-12-2020

MAASTRICHT.  De Universiteit Maastricht gaat al op 21 december dicht, en niet pas op 25 december. Een langere ‘kerstsluiting’. Waarom? “Om de medewerkers extra rust en hersteltijd te geven”, schreef het college van bestuur vorige week in een communicatiemail. Vier extra dagen vrij? Ja, maar wel ten koste van eigen vakantiedagen.

Het college van bestuur zegt begrip te hebben voor de “druk en de onrust” die de coronacrisis met zich meebrengt. Door de deuren eerder te sluiten, willen ze er ook iets aan doen. Bovendien: in de week van de 21e december kan het ook; er is immers bijna geen onderwijs meer. Studenten hebben de toetsen grotendeels achter de rug. “We vertrouwen erop dat door de extra sluitingsdagen heel wat medewerkers meer rust kunnen nemen”, schrijft het college van bestuur.

Maar het verdient aanbeveling de aankondiging van begin tot eind goed te lezen: rust nemen gaat wel ten koste van je eigen verlofuren, staat er verderop. “We benadrukken dat de keuze tussen verlofdagen schrijven of toch (deels) werken geheel vrijwillig is.” Wel zal er dan thuis moeten worden gewerkt, want de UM-gebouwen zijn gesloten; dat is wat er bedoeld wordt met ‘kerstsluiting’.

Een sigaar uit eigen doos? Volgens woordvoerder Fons Elbersen niet. Het is volgens hem klip en klaar dat de extra dagen geen cadeautje zijn. “De UM schept voorwaarden om twee weken lang [de week van 21 en van 28 december, red.] vrij te nemen, zonder dat er op het werk van alles van je wordt verlangd.” Het is volgens Elbersen niet meer dan een “advies” om gebruik te maken van de geboden mogelijkheid om verlof op te nemen. Daarnaast is het een signaal om mensen zo weinig mogelijk te storen met appjes en e-mailtjes.

Langere kerstsluiting geen cadeautje
christmas