Corona drukt kankeronderzoek naar de zijlijn

04-12-2020

MAASTRICHT. ‘Kanker wacht niet tot corona voorbij is’. Het is de naam van een campagne van een groep organisaties die zich bezighoudt met de zorg voor kankerpatiënten. Hun oproep: ga naar de dokter als je klachten hebt. Landelijk, maar ook in Maastricht, zijn er dit jaar fors minder diagnoses gesteld dan verwacht. Ook onderzoek naar de ziekte dreigt door corona een ondergeschoven kindje te worden.

Al sinds de eerste golf wordt er opgeroepen om gewoon naar de huisarts te gaan als je wat voor klachten dan ook hebt. Die boodschap lijkt niet goed te landen. Voor kankerpatiënten is dat funest. Uit cijfers blijkt dat er minder diagnoses gesteld worden en dat de ziekte in een later stadium opgemerkt wordt. Mensen gaan niet of te laat naar de huisarts uit angst voor het coronavirus of omdat ze denken dat de dokter het te druk heeft. Ook in Maastricht, zegt Bernd Kremer, directeur van het oncologiecentrum van het MUMC. “Maastricht volgt de landelijke trend. In maart, april en mei lag het aantal diagnoses tot wel 25 procent lager dan verwacht”, zegt Kremer.

Een groep van kankerpatiëntenorganisaties startte daarom een campagne om mensen aan te sporen toch naar de huisarts te gaan. De website van de actie biedt mensen een overzicht van klachten die het gevolg van kanker kunnen zijn. Staat jouw kwaal op de lijst? Dan zeker naar de dokter. Kremer vindt zulke campagnes “heel zinvol. Hoe vroeger je erbij bent, hoe beter het te behandelen is. Heb je symptomen? Ga naar het ziekenhuis.”

Onderzoek
Ook het wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte heeft onder corona te lijden. Bij de Universiteit Maastricht zijn er zorgen, zei Ruud Bollen, directeur financiën, tijdens de jongste bespreking van de UM-begroting 2021 in de universiteitsraad. “Precieze cijfers zijn er nog niet”, benadrukt hij. Maar de UM houdt er rekening mee dat er komend jaar minder subsidiegeld beschikbaar zal zijn, bijvoorbeeld omdat collectebusfondsen minder te besteden hebben. “Sinds maart is er nauwelijks gecollecteerd.”

Reden te meer om op andere manieren geld in te zamelen, zegt Eline van Gorp, derdejaars geneeskunde en secretaris van ‘Students Fight Cancer’. Sinds vorig jaar zetten zij zich in om fondsen te werven voor het Kankeronderzoeksfonds Limburg. “Juist nu is het belangrijk om evenementen te organiseren waarmee geld opgehaald kan worden voor kankeronderzoek en de ziekte daarmee nog eens extra onder de aandacht te brengen.”

Op maandag 7 december om 21.00 organiseert Students Fight Cancer een online pubquiz om geld in te zamelen voor het Kankerfonds Limburg.
Iedereen kan zich t/m de 7e december inschrijven via: www.studentsfightcancer.nl. Inschrijvingskosten: €2,50. Voor €8,50 kun je een bierpakket (vóór 23.59 op 6 december) bestellen dat wordt thuisbezorgd.

Corona drukt kankeronderzoek naar de zijlijn
scientist-2141259_1280
Students Fight Cancer