Studenten doen nauwelijks beroep op de covid-coulanceregeling van UM

09-12-2020

MAASTRICHT. Ze zijn later afgestudeerd dan gepland of hebben studievertraging opgelopen omdat het onderwijsprogramma werd aangepast vanwege corona. In totaal hebben de afgelopen tijd 27 studenten een beroep gedaan op de coulanceregeling Covid-19 van de Universiteit Maastricht. Vijftien verzoeken zijn toegewezen. De universiteitsraad verwondert zich over het lage aantal aanvragen.

Wie geen beroep kan doen op de compensatieregelingen van DUO (bijvoorbeeld: masterstudenten die vertraging hebben opgelopen en vóór februari 2021 afstuderen, krijgen eenmalig 535 euro) of andere UM-maatregelen (denk aan versoepeling bindend studieadvies, zachte knip tussen bachelor en master, verlaging instellingscollegegeld) maar wel door corona achterloopt op de studieplanning, kan aankloppen bij de UM Coulancecommissie Covid-19. Dat deden de afgelopen maanden 27 studenten: vijftien verzoeken zijn toegewezen, twaalf niet.

Een flink aantal heeft vanwege het uitstellen van een toets het bachelor-diploma geneeskunde op een later tijdstip behaald. Zij krijgen het extra betaalde collegegeld gecompenseerd. Een geneeskundestudent die zijn coschap pas later kon lopen, wordt doorverwezen naar de faculteit die hiervoor een eigen compensatieregeling kent. Een masterstudent krijgt de raad om zich bij DUO te melden voor de 535 euro tegemoetkoming.

Slechts 27 aanvragen, dat is wel erg weinig, zei Thomas Vaessen, student-lid van de universiteitsraad in een commissie van diezelfde raad, deze woensdag. Waarom hebben zich bijvoorbeeld niet meer geneeskundestudenten gemeld wier toets ook werd uitgesteld, wilde hij weten. “En waarom kreeg de ene aanvrager wel compensatie en de andere niet? Is er sprake van willekeur?”

Sommigen waren met hun aanvraag aan het verkeerde adres, wist U-raadscommissievoorzitter Jenny Schell die zijdelings betrokken was bij de coulancecommissie. Zij kregen elders een tegemoetkoming. “Moeten we niet kijken of alles goed is gegaan bij de toe- of afwijzing?”, ging Vaessen verder. Rector Rianne Letschert liet weten dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat de coulancecommissie haar werk niet goed heeft gedaan. Maar mocht men toch een onderzoek willen dan moet de U-raad hiertoe een officieel verzoek indienen en aangeven waarom ze dit graag wil, aldus de rector. Daar moesten de raadsleden nog even over nadenken.