Kuthumeur en Bureaucratisch Gezeik

Bloemlezing columns Observant-columnist Nico Baakman gebundeld

18-12-2020

“Wordt het niet eens tijd dat Nico Baakman als columnist van Observant vervangen wordt?” Het was een bestuurder aan de Universiteit Maastricht die zich dit op een kwaaie dag liet ontvallen. Want die Baakman was te zuur, had altijd wat te mekkeren; hoogste tijd voor een ander dus. Gelukkig hebben bestuurders geen zeggenschap over de inhoud van dit universiteitsblad, noch over het personeelsbeleid, beter gezegd, het columnistenbeleid.

Nico Baakman schreef van 2001 tot aan zijn pensioen als universitair docent aan de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen in 2020 columns voor Observant. Daarvóór was hij al columnist bij Kuzien, een periodiek van de Nijmeegse Radboud Universiteit. Een bloemlezing van zijn columns is nu gebundeld onder de titel Kuthumeur en Bureaucratisch Gezeik. Het ligt vanaf vrijdag 18 december in de Maastrichtse boekhandels.

Hij schreef over alles wat hem na aan het hart lag, en dat is veel: van noonk Sjeng, de blonde leider uit Venlo, de liefde, het bureaucratisch gezeik op kantoor, de Haagse politiek, Maastrichtse bestuurders, zijn studenten (hij was een gelauwerd docent), de Toppers (waar hij volgens eigen zeggen alleen heen zou gaan onder bedreiging van een vuurwapen) en talloze andere zaken die hem opvielen.

Humor was nooit ver weg, net als een scherpe observatie en heldere taal. Hij nam geen blad voor de mond en dacht bij het schrijven nooit of deze ongezouten mening zijn carrière zou schaden. Het is zoals hij zelf in januari 2010 optekende: “Zo langzamerhand lezer, hebt u mij leren kennen als een gematigd, zo niet een mild mens. Terughoudend en bezonken in mijn oordeel en wars van grote woorden. Genuanceerd. Subtiel. Grootmoedig. Maar als iets zelfs voor mij onverteerbaar is en het me dun door de broek dreigt te gaan denderen, dan knijp ik mijn billen samen, sper mijn mond wijd open en gooi ik wat me dwarszit er vanboven uit.” 

Tijdens het schrijven - vaak op zondagavond, als de rest van het gezin Baakman in bed lag - was de lezer altijd in zijn gedachten, vertelt hij in zijn laatste column uit mei 2020.  “Dan stelde ik mij voor hoe u, al lezend, de wenkbrauwen zou fronsen, moest grinniken, in gepeins verzonk of in woede ontstak en geërgerd de krant in een hoek smeet. Als mijn geschrijf maar iets zou uithalen, daar ging het mij om.”

‘Kuthumeur en Bureaucratisch Gezeik’ van Nico Baakman, uitgegeven door Uitgeverij Gianni, is vanaf vrijdag 18 december 2020 te koop bij Boekhandel De Tribune en Boekhandel Dominicanen in Maastricht.

Prijs normaal 17,50, tot 1 januari 2021: 15,00

Kuthumeur en Bureaucratisch Gezeik
cover Nico