Een improvisatietalent dat de moed er tijdens corona inhield

UM-toetscoördinator Anja Ronken wint medewerkersprijs

05-01-2021

MAASTRICHT. Nee, de toetsen maakt ze niet zelf en ze transporteert de stapels papier ook niet naar het Mecc, maar voor al het andere dat bij een tentamen in een van de grote hallen komt kijken, moet je bij Anja Ronken zijn. Zij is de centrale toetscoördinator van de Universiteit Maastricht en doet dat kennelijk zo goed dat ze er een van de twee medewerkersprijzen 2020 mee verdiend heeft.  

Ja, ze heeft het afgelopen jaar hard gewerkt: “We moesten helemaal opnieuw beginnen, alles opnieuw uitdenken. Ik had dit nooit zonder al die mensen om me heen kunnen doen. Die hebben net zo hard gewerkt. Ik ben daar heel dankbaar voor.” Die mensen zijn onder anderen de toetscoördinatoren, (hoofd-)surveillanten, de zaalmanagers, de toezichthouders, kortom: iedereen die ervoor zorgt dat de toetsen in het Mecc ook in coronatijd vlekkeloos en veilig verlopen. Mede door Ronkens inzet, zo staat in het juryrapport, hebben studenten in deze moeilijke tijd zo min mogelijk studievertraging opgelopen. Zij wordt geroemd vanwege haar improvisatietalent (snel, kundig en slagvaardig reageren op de totaal nieuwe situatie die de pandemie veroorzaakte), haar flexibiliteit (nieuwe inzichten? Die nemen we mee), haar bescheidenheid en grote verantwoordelijkheidsgevoel. Bovendien, niet onbelangrijk, wist zij volgens het rapport in deze zware tijd de moed erin te houden.

Maximaal 400 studenten

Ronken is - naast andere taken - al tien jaar verantwoordelijk voor de toetsen in het Mecc, maar in maart 2020 kwam die soepel lopende machine tot stilstand. Alles werd afgeblazen. Pas op 23 september togen er weer studenten heen om daar hun examen te maken. In die tussentijd had Ronken niet stilgezeten, verre van. “Wij zijn scenario’s gaan schrijven, wat doen we als we weer van start kunnen? Wat hebben we dan nodig om het goed te laten verlopen?” Ze riep de hulp in van een bureau dat aan de universiteit van Hasselt in het voorjaar expertise had opgebouwd. “Waarom zou je zelf het wiel weer gaan uitvinden? De meeste zaken kun jezelf bedenken, maar het was fijn dat zij een voorzetje gaven.” Ze somt het op: minder studenten in de zaal (geen 1800 per keer maar maximaal 400), vanwege de hygiëne niet drie maar twee toetsen per dag, en die duren dan maximaal twee uur omdat studenten tijdens de toets niet naar de wc mogen, looproutes, voldoende mondkapjes, de tafels ver genoeg uit elkaar, een groot scherm waarop nogmaals (iedereen krijgt vooraf een mailtje met daarin alle regels) alle coronaregels staan vermeld, enzovoort, enzovoort.

Risicogroep

Ronken had bij dit alles maar één doel: alles moest zo veilig mogelijk, voor zowel studenten als medewerkers. “Er waren mensen die de maatregelen in eerste instantie wel héél ver vonden gaan, maar toen achteraf bleek dat niemand besmet is geraakt, ook al waren er enkele studenten aanwezig zonder symptomen maar wel al besmettelijk, was men heel blij. Het motiveerde iedereen om nog beter op te letten.” En dat is nodig, want niet alle studenten zijn doordrongen van het risico, merkte Ronken. “Dan doe je binnen alles om besmetting te vermijden en zie je ze na de toets elkaar buiten omhelzen. Ik begrijp dat wel, ze zijn blij dat het achter de rug is, maar toch.”

Ronken is “superblij” met de prijs. “Het voelt als een erkenning voor datgene wat we samen hebben gerealiseerd. Ik ben er trots op. Het was niet lastig, maar wel veel werk. Ik heb een drukke baan, met acht tot negen pieken per jaar. Normaal red ik dat in 32 uur, maar dat lukte dit jaar niet.”

UM-medewerkersprijs

De UM-medewerkersprijs wordt ieder jaar uitgereikt aan twee mensen die door hun collega’s zijn voorgedragen. De prijs bestaat naast de eer, uit een oorkonde, bloemen en een diner-bon van 500 euro. De uitreiking vond dit jaar niet zoals normaal tijdens de Nieuwsjaarsborrel plaats - die kwam vanwege corona te vervallen - maar zal op een later, nog te bepalen, moment gebeuren.

Lees hier het interview met de tweede prijswinnaar Tineke de Beaumont

Een improvisatietalent dat de moed er tijdens corona inhield
Anja Ronken aan het werk, vergezeld door haar hond.jpeg
Auteur: Riki Janssen

archief AR

Tags: SSC,medewerkersprijs,anja ronken

Reacties

Ton Buykx

Van harte gefeliciteerd, Anja! Super en driedubbel verdiend! Tot in de kleinste details heeft Anja de toetsweken van oktober en december voorbereid en uitgewerkt, resulterend in elke keer een uitgebreid protocol plus gedetailleerd rooster met taken en inzet medewerkers! Chapeau!
Trouwens al jaren zorgt Anja voor goed geplande en strikt lopende toetsweken en dagen🔝!

Hans Creemers

kort en bondig: volkomen terecht deze keuze ( zonder de andere UM-medewerkers te kort te doen ). Staat niet alleen voor haar werk maar voor haar medewerkers altijd met raad, daad volle passie klaar. Gunnen haar het allerbeste maar hopen nog lang bij en met haar te werken.

Leon Rodigas

Proficiat Anja met deze volledig verdiende pluim voor jou en al het werk dat je steeds opnieuw voor de studenten en ons verzet. Ik kan me volledig vinden in de lovende kritieken en beloning die je hier ontvangt. Ik hoop voor jou dat in de loop van dit jaar alles weer in wat rustiger vaarwater terecht komt

Lea Courtens-Huntjens

Naast haar onverwoestbare energie en talenten binnen haar werkterrein, zou ik een nieuw ABC-alfabet op haar als persoon kunnen lanceren:
Attent Betrokken Coulant Doortastend Effectief Fair Goedlachs ...enz etc...

Jean Beiten

Er is idd maar één persoon binnen de UM die deze titel echt verdiend heeft en dát is Anja. Iedereen die haar werkelijk kent zal het hiermee eens zijn. Van harte gefeliciteerd!

Leentje Snellings

Dubbel en dik verdiend Anja, al die jaren dat jij je al inzet voor de UM. Top!

Wil en Marie Josee de Schrevel

Volkomen verdiend ! Dank je wel voortouw inzet en de uitgestraalde rust tijdens de soms hectische tijden.

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.