“Als ik de hele dag op mijn kamer studeer, word ik gek”

Tijdens lockdown studeren in de UB

12-01-2021

Het is dinsdag 12 januari, omstreeks één uur. Plaats: de entree van de universiteitsbibliotheek in de binnenstad. De Duitser Lennart Buggert, pre-masterstudent European Studies on Society, Science and Technology, kijkt geconcentreerd op zijn telefoon. “Ik heb mijn social media-momentje”, lacht hij. “Ik plan dat niet bewust in, maar ik neem er af en toe even de tijd voor zodat ik tijdens het studeren mijn telefoon niet hoef te checken.”

Het land is in lockdown; de universiteit is gesloten. Maar voor studenten die moeilijk thuis kunnen studeren, psychische of lichamelijke problemen hebben of eenzaam zijn, is er een beperkt aantal (tachtig van de negenhonderd) studieplekken beschikbaar in de UB in de binnenstad. Alle andere locaties zijn gesloten. Via de site kunnen zij een tijdvak reserveren: doordeweeks van 8.30 tot 13.00 uur of van 13.00 tot 17.00 en in het weekend is er slechts een shift: van 11.00 tot 17.00.

Buggert is net klaar met studeren; hij springt zo op de fiets naar zijn kamer. “Ik houd van het fietstochtje naar huis”, zegt hij. Maar er is nog een andere reden waarom hij van de bieb houdt: “Als ik de hele dag op mijn kamer studeer, word ik gek.”

Besmire Beca, masterstudent Strategy and Innovation woont in een oud studentenhuis met twaalf anderen. “Het is er lawaaierig en het is niet gezond om de hele dag met oordoppen op mijn kamer te zitten.” Ze zou ook bij haar ouders in Duitsland kunnen studeren, maar “mijn broers en zussen wonen daar ook en de bibliotheek is in Duitsland gesloten.”

Waar Beca de rust opzoekt in de UB, gaat de Vlaamse Emma Vergauwen, masterstudent Economics juist naar de binnenstadsbieb vanwege de mensen. “Op mijn kamer ben ik helemaal alleen. Ik vind het fijn om studerende mensen om me heen te hebben.” Normaal gesproken studeert ze op de faculteit, nooit in de UB. “Maar dit is nu de enige plek waar je nog kunt komen.” Vergauwen gaat beginnen aan haar scriptie en is daarom veel aan het lezen. “Ik ben op zoek naar een goed onderwerp op het gebied van macro-economisch beleid.”

Ook de Turkse Halil Suat, researchmasterstudent Cognitive and Clinical Neuroscience werkt in de UB aan zijn scriptie. In de bibliotheek kan hij zich beter concentreren. “In augustus hoeft het pas klaar te zijn, maar ik wil het eerder afhebben. Dan ben ik in de zomer vrij.” Een leuk extraatje van studeren in de UB: “Er zijn gratis kranten. Die lees ik graag in de pauzes.”

“Als ik de hele dag op mijn kamer studeer, word ik gek”
IMG_2018
Auteur: Yuri Meesen

UB maart 2020

Fotograaf: Observant

Tags: ub,universiteitsbibliotheek,corona,lockdown

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.