Avondklok is “mokerslag” voor studenten

Voorzitters KoKo, Circumflex en Saurus over avondklok

21-01-2021

MAASTRICHT. Vanaf komend weekend komt er een avondklok. Tussen 9 uur ’s avonds en half 5 ’s morgens mag niemand – op enkele uitzonderingen na – naar buiten. Voor het verenigingsleven maakt dat niet veel verschil, zeggen de voorzitters van de Maastrichtse studentenverenigingen. Voor het studentenleven in het algemeen is dat een compleet ander verhaal, denken zij.

“Sinds de lockdown van afgelopen december is de vereniging gesloten voor leden”, zegt Maaike Hooghiemstra, voorzitter van KoKo. “En ook de commissies vergaderen al een tijd via Zoom. Dus voor onze vereniging maakt een avondklok weinig verschil.” Ook in de roeiboten van Saurus heeft de avondklok geen invloed, zegt voorzitter Karel van Melle. “Er mag alleen geroeid worden van zonsopgang tot zonsondergang, dus tussen 21.00 en 4.30 uur is niemand op het water.” Het verenigingsgebouw is gesloten, “omdat binnen sporten niet is toegestaan”. Wel wordt er door de materiaalcommissie geklust aan de boten. Van Melle is een van de weinige leden die wat van de avondklok zal merken, zegt hij. Hij werkt het beste tot ’s avonds laat in de bestuurskamer. “Ik zal een beetje moeten schuiven.”

Activiteiten voor de leden zijn allemaal online. Zo was er bij KoKo afgelopen maandag een smartlappenfestival. Hooghiemstra: “Leden konden clipjes insturen waarop ze meezongen. Er waren heel creatieve inzendingen, het was heel leuk.” Ook bij de roeiers zijn er verschillende digitale evenementen. “Een pubquiz, een escape room, een beetje de standaard dingen”, zegt Van Melle. “De commissies organiseren nu naast hun andere taken om de beurt een online activiteit.”

Bij Circumflex wordt er een keer in de twee weken gekookt voor de leden, zegt voorzitter Tanne Nevels. “De maaltijden kan men op vaste tijden ophalen bij de ingang van de sociëteit.” Wat er zoal op het menu staat? “Volgende week hebben we een gezonde kapsalon met zoete aardappel.” Verder is er op 2 februari een huisolympiade: “Een wedstrijd waarbij leden het tegen elkaar opnemen door middel van opdrachten binnenshuis. De creativiteit wordt in deze periode op de proef gesteld.”

Ook het InMosae, de verjaardag van de sociëteit De Kaap van Circumflex in februari, gaat dit jaar online, zegt Nevels. Normaal wordt dit groots gevierd: drie dagen feest in een volledig versierde De Kaap. Dit jaar staat er onder andere een silent disco met bierpakketjes op het programma.

De voorzitters maken zich zorgen over gevolgen van een avondklok voor hun leden. “Even eten samen, een drankje doen en bijkletsen. Dat sociale contact is heel belangrijk”, zegt Hooghiemstra. Van Melle: “Het studentenleven is al heel erg beperkt. In de bestrijding van het virus is dit een logische stap, maar voor studenten is het een grote stap. Nu staat ook de avond niet meer in het teken van gezelligheid.” Hij noemt het een “mokerslag. Mensen hebben sociaal contact nodig.” Nevels deelt die zorgen: “Sommige leden wonen alleen in studio’s. Ik hoop dat er snel weer wat meer mag.”

Avondklok is “mokerslag” voor studenten
pexels-aphiwat-chuangchoem-359989