“Alsof er in het MECC een rode loper voor me was uitgerold”

Lichting 2020-2021, deel 2: econometrist Cedric Pots

25-01-2021

Op illegale feesten is hij niet gesignaleerd, wel op Business Days. Nee, eerstejaars econometrist Cedric Pots (18) uit Maastricht zoekt nog geen baan, maar werpt graag een blik in de keuken van bedrijven. Ook heeft hij al aardig wat studenten ontmoet, maar nog geen hechte vriendschappen gesmeed.

Op een wandeling met zijn ouders, rond kerst, stuitte het gezin op het klooster in Mamelis, niet ver van Vaals. “We kennen daar een monnik en die nodigde ons spontaan uit voor een rondleiding. Hij vertelde over het sobere  en gelukkige leven dat hij leidde. In de eenvoud zit de versiering, vond hij. Dat sprak me zeer aan, ook omdat iedereen nu sober leeft.”

Het zette eerstejaars Cedric Pots aan het denken. “Je vraagt je af waar het om draait in het leven, wat de essentie is. Al die evenementen waar we normaal mee doodgegooid worden, die kun je dus best missen. Terwijl familiebanden en vriendschap belangrijker zijn dan ooit, mensen bij wie je altijd terecht kunt, bij wie je je verhaal kwijt kunt.”

Dat soort vrienden heeft Pots in het eerste semester nog niet gemaakt. “Ik heb aardig wat studenten leren kennen, en met sommigen klikt het ook echt, maar het contact beperkt zich noodgedwongen tot app-conversaties. Al zijn we soms, na het samenwerken aan een opdracht op de campus, met een broodje in het park geëindigd.”

Veel socialer is het niet geworden, laat staan dat hij naar illegale feesten is gegaan. “Die zijn er wel geweest, denk ik, maar ik heb daar zelf geen behoefte aan.”

Finest hour

Pots woont thuis bij zijn ouders (en zijn jongere zus) in Scharn. Zijn vader werkt in het bankwezen en zijn moeder was economiedocente, dus Pots’ keuze voor econometrie kwam niet als een klap bij heldere hemel. 

Het eerste semester is hem goed bevallen, al blijken de wiskundevakken bijzonder pittig. Vergeleken daarbij is het middelbare school-curriculum peanuts. “Het is heel abstract, je bent bijvoorbeeld stellingen aan het bewijzen, dat soort dingen. Soms denk je: waar ben ik in hemelsnaam mee bezig. Maar het is tegelijk uitdagend. Voor de twee wiskundevakken had ik een 5,4 in de midterms, maar dat is geen ramp omdat die tussentijdse toetsen maar voor 25 procent meetellen. Van het eindtentamen heb ik nog geen uitslag.”

Een aantal eerstejaars van de tachtig econometristen is al gestopt. Misschien geschrokken van het niveau, denkt Pots. Zelf heeft hij een stuk minder moeite met de economische vakken. “Voor micro-economie had ik een tien. Daar kun je je veel meer bij voorstellen. Kijk alleen al wat er in de samenleving gebeurt, al die overheidsuitgaven, de oplopende staatschuld... Een crisis is voor economen toch zoiets als het finest hour.”

Bovendien geeft hij nota bene bijlessen in een vak als micro-economie. “Ik geef meer bijles dan ooit, nu aan tien scholieren, meestal online. Ik vind het moeilijk om stil te zitten en zo kom je toch nog aan je sociale contact. Ook zit lesgeven in de genen van mijn familie. Niet alleen mijn moeder maar ook m’n opa zat in het onderwijs.”

ICT-storing

Voelt hij zich student? “Ja, toch wel. Je zit veel thuis achter je pc, maar toch voel ik me onderdeel van de UM-gemeenschap. Docenten betrekken ons ook steeds erbij en geven in ieder geval mij het gevoel dat ik ertoe doe. Dat is van belang, zeker in deze tijd. Ik voel me daardoor geen nummer, iets wat natuurlijk makkelijker lukt in een kleine opleiding. Sommige vrienden aan andere universiteiten volgen alleen online onderwijs, waardoor de universiteit een abstract instituut wordt.”

“Sjiek” vond hij de toetsen in het MECC. “Je bent natuurlijk gespannen maar ik kon ook genieten van die groots opgezette locatie, met z’n enorme hallen. Ik liep daar alsof er een rode loper voor me was uitgerold. Ik heb ook online tentamens gemaakt. Gelukkig heb ik geen last gehad van de ict-storingen, waarbij studenten uit het systeem werden geknikkerd en geen verbinding meer kregen.”

Recruiters

Aan het begin van het semester moesten zijn ouders hem soms afremmen om te voorkomen dat hij op elk verzoek en uitnodiging inging. In zijn enthousiasme was hij al lid geworden van de studievereniging Vectum, had hij zich aangemeld bij de studenten-investeringsclub Sigma, en zegde hij toe om een speech te geven op zijn oude middelbare school. Is hij inmiddels lid van tig commissies en verenigingen?

“Nee hoor.”

Wel heeft hij als een van de weinige eerstejaars al meerdere (online) business days bezocht. Hij is nog niet op zoek naar een baan, zegt hij met een glimlach. “Ik vind het leuk om de organisaties die zich op die dagen presenteren, beter te leren kennen. Ik heb nu onder meer een beeld van de Europese Commissie, Medtronic en van Optiver, een bedrijf dat aan flitshandel doet, al zullen ze dat zelf niet zo noemen. Op deze evenementen zijn ook recruiters actief, maar die hebben me nog niet benaderd.”

Wat hem vooralsnog het meest aanspreekt is een baan in de advieswereld. “Interessant én afwisselend. Je geeft advies voor ondernemingen in verschillende sectoren. Het is niet zo dat ik me snel verveel, maar soms wel.”

Eerst maar eens de toetsuitslagen van het eerste semester afwachten.

Eerstejaars 2020

Wie zijn de nieuwe eerstejaars van de Universiteit Maastricht? Wat zijn hun dromen, hun plannen en verwachtingen? En hoe vergaat het hen dit jaar? Observant volgt dit academisch jaar zes nieuwelingen. Wij zullen hen een aantal keer interviewen, de eerste keer was in het begin van het najaar, nu in de winter en als laatste in mei/juni.

“Alsof er in het MECC een rode loper voor me was uitgerold”
Cedric Pots