UPDATE 2: Angst voor rellen in Maastricht

UM neemt voorzorgsmaatregelen

26-01-2021

MAASTRICHT. Nadat er de afgelopen dagen in verschillende Nederlandse steden rellen zijn uitgebroken, bestaat er nu de angst dat relschoppers vanavond - 26 januari - naar de binnenstad van Maastricht trekken. Berichten op de sociale media geven hier aanleiding toe. De Universiteit Maastricht neemt voorzorgsmaatregelen.

Zo sluit een aantal gebouwen in de binnenstad vroeger dan normaal. Verder gaan de hekken rondom de parkeerplaats aan de Tongersestraat 53 (School of Business and Economics) en de toegang tot de parkeerplaats aan de Lenculenstraat (rechten) - allemaal in de binnenstad - eerder dicht. In Randwijck sluiten de hekken bij het Duboisdomein en de Universiteitssingel 40 eerder. Ook wordt er extra beveiliging in de binnenstad ingezet. Die fungeert als “extra ogen en oren” en kan, indien nodig, snel contact zoeken met de “bevoegde instanties”, laat woordvoerder Koen Augustijn weten.

Op verschillende plaatsen in de stad timmeren ondernemers inmiddels voor de zekerheid hun etalages dicht en halen ze grote parasols van de terrassen. Voetbalsupporters van MVV hebben via Facebook aangekondigd dat ze hun stad gaan beschermen tegen relschoppers.

Noodverordening afgekondigd door burgemeester

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake heeft een noodverordening afgekondigd voor de hele stad Maastricht. De noodverordening gaat vanavond in, en duurt tot en met 7 februari. De maatregel houdt in dat de politie meer mogelijkheden heeft om in te grijpen als de openbare orde dreigt te worden verstoord. Daarnaast heeft de burgemeester, in afstemming met politie en het openbaar ministerie, besloten de stad aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied, waardoor er door de politie in de hele stad preventief kan worden gefouilleerd. 

UPDATE 2 Avond is rustig verlopen in Maastricht

Het is dinsdagavond rustig gebleven in Maastricht. Er was wel, zoals aangekondigd, een grote groep MVV-supporters in het centrum - zij wilden "hun stad beschermen" tegen mogelijke relschoppers. Maar die groep vertrok rond 20.30 uur weer nadat de politie hen had gewezen op de naderende avondklok. 

Elders in het land

Ook elders in het land nemen universiteiten en hogescholen voorzorgsmaatregelen. In Den Bosch zijn na overleg met de burgemeester alle vestigingen van Avans Hogeschool om half vijf gesloten, meldt nieuwssite Punt. Tentamens die aan het eind van de middag gepland stonden zijn uitgesteld.

Ook de Hogeschool Rotterdam neemt het zekere voor het onzekere en sluit haar gebouwen om 19.00 uur, zodat studenten en medewerkers veilig thuis kunnen komen. 

De TU Eindhoven gaat een stap verder en heeft de tentamens op de campus voor de rest van deze week afgelast. Op de campus worden geen problemen verwacht, maar: “Op een aantal trajecten is de afgelopen dagen het openbaar vervoer stilgelegd tijdens de rellen, terwijl velen afhankelijk zijn van dat openbaar vervoer. We hebben daarom besloten om alle on-campus avondtentamens in deze tentamenperiode per direct te annuleren.” 

HOP

UPDATE 2: Angst voor rellen in Maastricht
Platielstraat 26 januari: winkels, restaurants en cafés timmeren ramen dicht
MVV-supporters waarschuwen relschoppers
Auteur: Riki Janssen

Observant

Tags: Maastricht,corona,rellen

Reacties

Wiel Friedrichs

Waarom interesseert de UM het zo weinig een financiël tekort van 9 miljoen in de begroting
Het rijk kort 5,5 miljoen op de bijdrage voor UM terwijl de TH Delft er 35 miljoen er jaarlijks bij krijgt

Fnv Parkstad limburg

Voeg reactie toe

privacy link