“Soms willen mensen vooral aanspraak, zich minder eenzaam voelen"

Nieuw project Homesharing

28-01-2021

MAASTRICHT. Homesharing, het woord zegt het al: een huis delen. Studenten trekken in bij een hospita en betalen in ruil voor hulp minder huur. Ze koken, tuinieren, laten de hond uit. Of ze leren de bewoner een nieuwe taal. Verbinding is het toverwoord.

Het hoeven volgens projectcoördinator Hanna Hesemans niet eens altijd specifieke taken te zijn, zoals strijken en wassen of het onderhouden van de moestuin. “Soms willen mensen vooral aanspraak, zich minder eenzaam voelen. Wel trekken we een grens bij professionele zorg. Daar zijn andere instanties voor.”

Homesharing is onderdeel van Match Maastricht. Al jaren organiseren de gemeente Maastricht en de universiteit projecten om studenten en andere bewoners uit de stad dichter bij elkaar brengen. Zo zijn er studenten die zich inzetten voor de buurt en daardoor goedkoper wonen in een studentenhuis. Neem het drietal dat vorig jaar in Mariaberg, samen met buurtbewoners, startte met het bouwen van een kippenhok; ze zijn allen verantwoordelijk voor de kippen en het onderhoud van het hok, de eieren zijn voor eigen gebruik.

Homesharing gaat een stapje verder. De student gaat samenwonen met een ‘Maastrichtenaar’. Oftewel een hospita of hospes, zoals Hesemans zegt. Ze heeft inmiddels drie gegadigden. Wie denkt dat het vooral vrouwen van oudere leeftijd zijn, gescheiden of weduwe, komt bedrogen uit. “We hebben een oudere mijnheer, een koppel en een jongen van dertig.”
Concreet: de student krijgt 150 euro per maand korting op de huurprijs en ‘werkt’ daar minimaal zeven uur per week voor. “We houden een vinger aan de pols. Eens in de twee maanden gaan we langs en in gesprek.”

Om te voorkomen dat jan en alleman zich aanmeldt om maar ‘zo goedkoop mogelijk’ te wonen (en er verder met de pet naar gooit), hanteert de organisatie een strenge selectieprocedure. “Je wilt studenten die intrinsiek gemotiveerd zijn, die zich maatschappelijk betrokken voelen.” Ze worden onderworpen aan twee interviews. En nee, daar zit de hospita of hospes niet bij. Die maakt later een keuze op basis van een profiel.
Zes studenten, uit Nederland en buitenland, hebben momenteel interesse, vertelt Hesemans. Ze laten zich niet tegenhouden door corona? “Nee, blijkbaar willen ze graag in Maastricht wonen, ook al is het onderwijs voorlopig digitaal.” Hesemans verwacht dit voorjaar de eerste homesharers.

Om het project Homesharing financieel te ondersteunen is een crowdfundingcampagne opgezet via het platform van de UM: https://www.umcrowd.nl/project/give-to-less-loneliness

Aanmelden als student of hospita/hospes kan via https://matchmaastricht.nl/nl/projects/homesharing/ 

“Soms willen mensen vooral aanspraak, zich minder eenzaam voelen
ssc